30 Март, 2015 03:00 1 251 0

Бюрото на Чарлз Дикенс купено от лондонски музей

  • чарлз дикенс-
  • бюро-
  • музей

На него авторът е написал романа Големите надежди

Бюрото на Чарлз Дикенс купено от лондонски музей - 1
Снимка: АП/БТА


Бюрото, на което английският писател Чарлз  Дикенс е написал романа си „Големите надежди“ вече може да бъде изложено на публично внимание, съобщи Би Би Си.

Музеят на Дикенс в Лондон е получил помощ от специален грант, за да купи бюрото и стола, които винаги са били частна собственост. Те са били препредавани в семейство Дикенс след смъртта на автора през 1870 г. През 2004 г. предметите бяха продадени на търг от благотворителния фонд Great Ormond Street Charitable Trust.

Дикенс е използвал бюрото, докато е живял в своя дом в Гадсхил Плейс, Кент. На него той е писал и последния си незавършен роман „Мистерията на Едуин Дрод“. То е трябвало да бъде повторно продадено на търг, но в последния момент National Heritage Memorial Fund  е отпуснал 780 000 паунда на музея в Лондон, за да могат ценните предмети да бъдат откупени. По случая Робърт Мой – директорът на музея заявява:

„Много сме доволни, че получихме шанса да придобием легендарното бюро и стол на Чарлз Дикенс. Те имат уникално място в нашето литературно наследство.  Радваме се, че сме ги обезпечили в полза на всички наши посетители.“
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА