Last news in Fakti

31 Март, 2015 15:28 1 354 0

Маестро Борис Спасов дирижира два прочути балета в Операта

  • борис спасов-
  • дирижира-
  • "копелия"-
  • "силфида"-
  • балет-
  • софийската опера

Силфида и Копелия са емблематични имена за танцовото изкуство

Маестро Борис Спасов ще дирижира  класическите  балети „Силфида” и „Копелия”.

На 17 и 19 април от 19 ч. Софийската опера представя прочутия балет "Силфида" от Льовенскьолт, а на 26 април от 16 ч. и на 29 април от 19 ч. - ненадминатия и до днес балет „Копелия” от Делиб. И на двете представления диригент ще бъде известният маестро Борис Спасов.

В първото представление на „Силфида“ участват Марта Петкова, Цецо Иванов, Калина Калчева, Иванка Касабова, Георги Аспарухов, а във второто - Веса Тонова, Емил Йорданов, Калина Калчева, Иванка Касабова, Никола Арнаудов.

Спектакълът "Силфида" разказва на зрителите увлекателна приказка за феи и любов. В навечерието на сватбата си с Ефи младежът Джеймс се влюбва във въздушната фея Силфида. Той не може да я изгони от мислите си и постоянно я преследва. Един ден я проследява във Вълшебната гора, намята я с магическо було и тя умира. А Ефи се жени за друг...

Онова, което отличава "Силфида" от останалите постановки с подобен сюжет, е невероятната визия и игра на светлини и сенки. Тя говори много повече, отколкото самите движения. Сложните стъпки на балетистите са познати само на хората, които се занимават с хореография. За разлика от тях масовият зрител не следи дали стойката на танцьорите е перфектна, а се наслаждава на гледката.

Мария Илиева и Ясен Вълчанов танцуват в първия у нас спектакъл на  "Силфида" преди повече от 14 години.
В отделните представления те се редуваха с Веса Тонова, Дарина Бедева-Канева, Диляна Никифорова, Калоян Бояджиев, Росен Канев, Трифон Митев.

„Силфида" е най-старият балет, чиято хореография е запазена до наши дни. Легендарният датски артист Август Бурнонвил създава танците по музика на Херма Северин Льовенскьолд и либрето на А. Нури и Ф. Тальони в далечната 1836-а.

В първото представление на „Копелия“ ще участват Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Росен Канев, а във второто - Ерина Нишитама, Александър Александров, Росен Канев

Музиката на балета „Копелия, или момичето с емайловите очи” е дело на френския композитор Лео Делиб (1836–1891 г.). Премиерата има голям успех на сцената на парижката „Гранд опера” на 25 май 1870 г. От тази дата до ден днешен „Копелия” неизменно присъства в репертоара на балетните трупи по цял свят.

У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Затова датата на премиерата, 22 февруари 1928 г., се приема за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа „ Копелия” е дело на родоначалника на балета у нас Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Свинилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов - кметът.

През следващите десетилетия „Копелия” се изнася многократно от нашата балетна трупа. Последната постановка, по хореография на Бисер Деянов, е по повод 80-годишнината на българския балет през 2008 г., в Софийската опера и балет.

На 25 февруари 2011 г. колективът на Операта чества 40-годишната творческа дейност на майстора на балетното изкуство Бисер Деянов. За него танцуваха колегите му Веса Тонова, Александър Александров, Ясен Вълчанов, Марта Петкова. Диригент беше покойният вече Цанко Делибозов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА