Last news in Fakti

1 Април, 2015 13:07 4 665 0

Зевс отвлича Европа в нова изложба на Онник

  • изложба-
  • онник каранфилян-
  • галерия "нюанс"-
  • зевс-
  • европа-
  • „легенди и случки около нас“-
  • гръцки-
  • български

Един от най-добрите ни графици прави паралел между гръцките легенди и българските случки

Зевс отвлича Европа в нова изложба на Онник - 1
Така художникът Онник си представя отвличането на Европа от Зевс и хубава Елена

Изложба под названието „Легенди и случки около нас“ на художника Онник Каранфилян се открива на 7 април от 18.30 часа в столичната галерия „Нюанс“ на ул. „Денкоглу“ 42.

През последните два месеца, откакто лявата радикална коалиция СИРИЗА спечели изборите в Гърция, фокусът на световните медии отново е върху Балканите. Възобновяването на дискусиите около проблемите на Гърция и балканските страни, след като около две години имаше привидно спокойствие, провокира не само медиите и политическите аналитици, но и цялата европейска и световна общественост.  

Едни от ярките общественици в дългата история на света са именно творците, надарени с ясен поглед в бъдещето и прозорливи съждения за съвремието. Ето защо предстоящата изложба е нормална естетическа реакция на социалните и етични проблеми, които предизвиква тази дискусия у един от най-добрите ни графици - Онник Каранфилян.

Като всеки творец, Онник не остава безразличен към това, което се случва около нас. Стъпвайки върху културните слоеве, формирали собствената им идентичност, изложбата отразява паралелите между две страни, които са част от Европейския съюз, а именно Гърция и България.  Както самият художник се изразява: „Паралелите между гръцките легенди и българските случки“.

Онник умело съчетава в творчеството си класически графични техники със своите авторски, компютърно обработени фотографии и други художествени похвати. Експозицията, озаглавена „Легенди и случки около нас“ представлява един своеобразен колаж от рисунки, акрил и дигитален печат, акрил върху платно, графики - дълбок печат, инсталация - редимейд и видеоколаж, в които могат да се проследят две линии на художественото възприятие на автора по отношение на древногръцките митове и легенди. 

От една страна това е романтично-естетичната линия, която откриваме в цикъл от девет работи, озаглавени „Леда и аз“,  пресъздаваща популярната легенда за Леда и Лебеда по един своеобразен начин в сферата на интимното.

Друга линия са творбите, създадени с голяма самоирония, засягащи  етичните и социалните теми, които вълнуват цяла Европа. Те са показани чрез едно метафорично преплитане между легенди и митове за  древногръцкия бог Зевс, отвличащ Европа, за Леда и Зевс като лебед, Хубавата Елена, лица и образи от нашата реална действителност, както и създадени от автора митологеми за Зевко, Леда и хубавата Еленка от Троян.

Посещението на тази изложба е не само физически, а емоционален и социален акт. Тя има за цел да ни провокира, не само по отношение на  красотата в изкуството, но и ако не да ни даде отговори, то поне да предизвика въпроси по отношение на собствената културна идентичност и ценностна система на нашата страна, коментира изкуствоведът Теодора Петева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА