Last news in Fakti

9 Април, 2015 03:30 1 207 0

За разкриване на културно-историческото наследство на Ларгото са инвестирани около 6 млн.лв

  • културно-историческото наследство-
  • ларгото-
  • инвестирани

Подписан бе договора за изпълнение на заключителния етап на проекта „Антично-комуникационен комплекс „Сердика”, финансиран по ОП „Регионално развитие”

Ларгото е един изключително важен не само за София, а и за България проект, каза кметът Йорданка Фандъкова днес при подписването на договора за изпълнение на заключителния етап на проекта „Антично-комуникационен комплекс „Сердика”, финансиран по ОП „Регионално развитие”, две години след приключване разкриването на археологическите структури.

Кметът посочи, че Ларгото е пример за това до какво води липсата на последователност и стабилност. В предишния мандат министър Павлова, министър Рашидов, вицепремиерът Томислав Дончев успяха да осигурят средства по проекта.

Разкопките при Ларгото бяха направени по време на строителството на метрото. Това е една сериозна политика на Столична община за инвестиции в културно-историческото наследство. Метрото вместо да пречи на този проект, всъщност помогна. Столичната община чрез метрото инвестира около 6 млн. лева в разкриването на културно-историческото наследство на Ларгото. Проектът за метроснанцията бе променен пет пъти, за да се съобрази напълно с археологическите структури. Разкрити са оригинални цветни мозайки, антични сгради и улици.

Столична община осигури видеонаблюдение и охрана.
Благодаря на Вежди Рашидов за това, че в първия ден на втория си мандат започна да работи по този проект, каза още Йорданка Фандъкова.

Инвестициите в култура са инвестиции в икономиката на града, каза също кметът.

Проектът „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” се финансира по ОП „Регионално развитие” и бенефициент е Министерство на културата. Заключителният етап, който стартира сега, предвижда благоустрояване на зоната на зоната на площад „Независимост” и под бул.”Мария Луиза”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА