Last news in Fakti

18 Април, 2015 03:00 1 202 0

Съзвездие от блестящи оперни гласове в София

  • съзвездие-
  • блестящи-
  • оперни-
  • гласове-
  • софия-
  • опера

На 18 април  в спектакъла на Софийската опера и балет „Дон Карлос”, постановка на Пламен Карталов, ще участва именитият бас Кристиан Челебиев. Столичната публика с голям интерес очаква неговото превъплъщение в ролята на Крал Филип ІІ, след триумфалните гастроли на този  невероятно талантлив артист в оперните театри на Барселона, Щутгарт, Висбаден, Хановер, Дармщад, Комише опер Берлин, Лайпциг, Генуа, Триест, Катания, Рейкявик, Минск и др., съобщават от операта.

Кристиан Челебиев е роден в Щутгарт през 1966 г. и е завършил Университета за музика в Щутгарт през 1989-1994 г. Неговите впечатляващи гласови данни и завладяващ артистизъм го правят желан и търсен участник в творческия колектив на фестивала в Байройт от 2010 г.

Запомнящи се ще останат изявите му в неговите любими роли – Моцартовият Фигаро, Дон Жуан, Папагено, Росиниевите Дон Базилио и Бартоло, Крал Филип ІІ, Захария, Рамфис, Вагнеровият Даланд от „Летящият холандец” и Ландграф от „Танхойзер”, Роко и Писаро от „Фиделио” и др.

С нетърпение Кристиан Челебиев очаква следващите си дебюти в ролите на Скарпия от „Тоска” и главната роля на Мефистофел от едноименната опера на Бойто.

В предстоящия спектакъл на „Дон Карлос” на Кристиан Челебиев ще партнират изтъкнатите солисти на Софийската опера Мартин Илиев (Дон Карлос), Бисер Георгиев (Родриго), Петър Бучков (Великият Инквизитор),  Ангел Христов, Радостина Николаева, Цвета Сарамбелиева и др. А това е гаранция, че представлението ще се превърне в едно очаквано с огромен интерес културно събитие.

На 23 април  Софийската опера ще представи шедьовъра на Джакомо Пучини „Тоска”, постановка  на Пламен Карталов, с участието на две гастролиращи звезди от международната оперна сцена – Мария Темеши – сопран в ролята на Тоска и  Нико Исаков - баритон, който ще се превъплъти в коварния Скарпия.

 Мария Темеши е родена през 1957 г. в унгарския град Сегед под моминското й име Мари Тот. През 1975 г. завършва Музикалната гимназия в Сегед по специалностите вокал и пиано. Дипломира се като учител по пиано в родния си град и още като студентка печели специалната награда на Мария Калас от Международния певчески конкурс, провеждан в Атина. 

Мария Темеши завършва пиано-вокалния отдел на Музикалната академия. Тя е една от най-изявените възпитанички на прословутия педагог Джордж Синко. През 1979-1981 г. се обучава в Музикалната академия в Будапеща, под ръководството на  Кутруч Еве и Андрей Мико. Не закъсняват и първите изключително успешни участия в Театър  дьо Капитол в Тулуза.

Следват още по-успешните изяви в певческите конкурси в Рио де Жанейро и във Филаделфия, както и забележителните й участия във Ваймар, Залцбург и Байройт, където завършва майсторските класове на Пека Саломон. През 1981 г. певицата прави най-високо оценен дебют във Вагнеровия „Лоенгрин”. От 1997 г. Мария Темеши съчетава певческата си кариера с преподавателска дейност, като професор и ръководител на катедрата за вокални изследвания на Факултета по музика към Университета в Сегед.

Мария Темеши има изключително богат оперен репертоар, получавайки възторжени аплодисменти за изпълненията си в ролите на  Тоска (Дж. Пучини), Ортруд (Р. Вагнер – „Лоенгрин”), Елизабет (Р. Вагнер – „Танхойзер”), Костелниека (Яначек – „Йенуфа”), Гертрудис (Еркел – „Банк бан”), Зиглинде (Р. Ваганер – „Валкюра”), Брюнхилде (Р. Вагнер – „Зигфрид” и „Залезът на Боговете”), както и редица роли от съвременната унгарска опера. Певицата винаги е завладявала световните оперни сцени с изключителния драматизъм, изящните нюанси и магичната емоционалност на нейните изпълнения.

На 23 април в „Тоска” редом с Мария Темеши и Нико Исаков ще участват и  известните  ни солисти от Софийската опера – Костадин Андреев (Марио Каварадоси), Петър Бучков (Анджелоти),  Антон Радев (Клисар), Николай Павлов, Александър Георгиев, Ангел Христов (Тъмничар) и Антония Иванова.

Напълно основателни са очакванията, че и този път с участието на цяло съзвездие от блестящи оперни гласове, Софийската опера ще предложи на своята благодарна публика един истински празник на оперното изкуство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА