19 Април, 2015 14:21 3 426 0

Съдят Random House за авторски права над Гьобелс

  • гьобелс-
  • random house-
  • авторски права
Съдят Random House за авторски права над Гьобелс - 1
Йозеф Гьобелс говори на партийна конференция през 1938 г. Снимка: АП/БТА

Американското издателство Random House е изправено пред съдебен  процес заради подготвяната за печат биография на Йозеф Гьобелс  заради използвани в книгата цитати, съобщава Би Би Си.

Първоначално издателите били склонни да платят хонорар от  приходите, но после отказали заради морални съображения.
Авторът на биография Питър Лонгрич, професор по немска история,  посочи, че частни лица не трябва да имат авторски права над важни  исторически документи.

С това не е съгласна Кордула Шахт, дъщеря на нацисткия министър и  финансист Ялмар Шахт, който притежава правата над дневниците над  Гьобелс, от които са използвани цитати в подготвяната от Random  House книга за печат.

Специалисти по авторско право коментират пред Би Би Си, че морални съображения не могат да се използват за основание да не се плащат авторски права.

Интересно е, че авторските права над дневниците на Йозеф Гьобелс изтичат в края на годината.

Биографията на министъра на пропагандата на Третия райх Йозеф  Гьобелс беше издадена в Германия през 2010 г., а през май трябваше  да излезе английската й версия.  

Малко преди краха на Третия райх Йозеф Гьобелс се самоубива заедно  с жена си и шестте им деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА