Last news in Fakti

22 Април, 2015 03:33 1 734 0

Световноизвестният цигулар Светлин Русев пристига у нас

  • светлин русев-
  • пристига-
  • световноизвестният-
  • цигулар

Той ще представи концерта Приказка за Цигулка

Световноизвестният цигулар Светлин Русев пристига у нас. Заедно с актьорите Юлиан Вергов и Ани Пападополу и под диригентството на Максим Ешкенази той ще представи “Приказка за Цигулка” – един от финалните образователни концерти на Фортисимо Фамилия за сезона.

Концертът е насочен към деца и тийнейджъри, които заедно с родителите си, ще имат уникалния шанс да чуят прекрасния звук на цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена на маестро Русев от Nippon Music Foundation.

Заедно с това ще разберат и историята на цигулката - кога е възникнала, кои са най-големите майстори на тези инструменти, ще чуят и някои от най-популярните произведения, писани за цигулка. Поради огромния зрителски интерес концертът ще се състои два пъти, в два поредни дни, което представлява прецедент за зала „България”.

Роден през 1976г. в Русе, Светлин Русев един от най-успешните цигулари на България. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в семейство на цигулари, а по-късно завършва музикалното си образование във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. Днес Сетлин Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио и концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул, Южна Корея. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж (“Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris”), което го прави най-младия професор на Консерваторията. Носител е на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”.

В концерта „Приказки за цигулка” партньори на маестро Русев ще бъдат актрисата Ана Пападопулу, позната на посетителите на зала „България” от “Прикази за валдхорна” и “Love story” и Юлиан Вергов, участвал в тийнейджърските концерти “Love story” и “Пълнолуние”.

Оркестърът на Софийска филхармония ще се дирижира от създателя на Фортисимо Фамилия – диригента Максим Ешкенази.

Концертът ще се състои на 16-ти и 17-ти май в зала „България“.

Програмата на Максим Ешкенази „Фортисимо Фамилия“  се осъществява вече трета година. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел, чрез цикъл музикално - образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В рамките на програмата децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразено с етапите на детското развитие.

„Фортисимо Фамилия“ се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Софийска филхармония.

„Приказки за тромпет”  - Камерна зала на Концертен комплекс „България”

16 май (събота), 11ч.
17 май (неделя), 16ч.

Цена на билета: 7 лв.

Билети на касата на зала „България”1000 София, ул. „Аксаков”1
тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00 – 20:00 часа и на www.ticketplus.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА