Last news in Fakti

24 Април, 2015 13:48 1 023 0

Божидар Димитров оглежда Метоха в Истанбул за музей

  • божидар димитров-
  • оглежда-
  • метоха-
  • истанбул-
  • музей

В Метоха са открити машини за печат, на които са печатани българска възрожденски вестници

Директорът на НИМ Божидар Димитров ще огледа възможностите за устройване на музей в Метоха в Истанбул, който бе наскоро реконструиран. Той е особено радостен, че по време на ремонта са открити машини за печат, на които са печатани българска възрожденски вестници, издавани в Истанбул.

Димитров е в 3-дневна командировка от Министерство на културата в Истанбул. Там той ще огледа напълно възстановената сграда на Метоха. Метоха се намира до Желязната църква в Истанбул. Собственост е на българската църковна община към Вселенската патриаршия и бе дълги години в ремонт.

Метохът е бил средище на българите в Цариград и е изпълнявал ролята на главен щаб на дейците на Църковно-освободителната война, водена в периода от 1831 до 1870 г., когато с ферман на турския султан е създадена самостоятелна българска църква – Българска екзархия. През 1952 г. Българската екзархия бе призната от Вселенския Патриарх за самостоятелна Българска патриаршия, а българите в Турция, обединени в Българска църковна община бяха предадени за църковно управление на Вселенския Патриарх.

В последно време към имотите, които бяха притежание на Българската църковна община, бяха върнати няколко големи имота, конфискувани от турската държава по време на Възродителния процес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА