25 Април, 2015 04:00 10 526 0

Marvel: От ръба на банкрута до върха на света

  • marvel-
  • отмъстителите-
  • върха

През 1993 г. компанията беше пред фалит, а днес е една от най-големите марки в световен мащаб

Marvel: От ръба на банкрута до върха на света - 1
Снимки: БТА/AP

През вчерашния ден по кината у нас излезе поредното заглавие от филмовата вселена на Marvel - “Отмъстителите: Ерата на Ултрон“.

През последните години започналата като издателство за комикси компания, се превърна в истински кино Голиат, който се разраства все повече на базата на героите от своите продукти. Заради тази причина и от Би Би Си ни разказват историята на компанията, която преди 15 години беше на ръба на фалита, а днес е една от най-големите марки в света.

Преди 15 години Marvel беше на ръба на банкрута. През тази седмица компанията може да надмине „Хари Потър“ като най-големият филмов фрначайз в историята.

Вчера по кината излезе „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“, който е 11-ият филм от филмовата вселена Marvel. Ако очакванията се потвърдят, лентата ще се превърне в третата продукция от поредицата, която ще надхвърли постъпленията от $ 1 млрд. Така серията ще изпревари поредицата от 8 филма за „Хари Потър“, която събра общо $ 7.7 млрд. Също така изпреварени ще бъдат франчайзи като „Агент 007“, „Междузвездни войни“ и „Властелинът на пръстените“. Това е огромно постижение за компанията, която десетилетия наред се опитваше да излезе от сянката на своя вечен конкурент DC Comics.

Докато DC даваше материал за огромни кино хитове с героите от своите комикси като Батман и Супермен, от Marvel се задоволяваха с анимационни сериали, излъчвани в събота сутрин. През 1986 г. от компанията опитаха да създадат комедиен филм чрез своя персонаж Хауърд Патока, който претърпя пълно фиаско. В същото време потенциално хитови кино персонажи като Спайдърмен и Капитан Америка бяха заринати от продукционни проблеми.

Marvel: От ръба на банкрута до върха на света

„Всички мислеха за филми по комиксите на Marvel, но потенциалния бюджет за това беше просто твърде висок.
Всъщност преди да излезе „Терминатор 2“ въобще не съществуваха технологии за създаването на достатъчно убедителни филми“, заявява Шейн Хоу,, който е автор на книгата „Marvel: Неразказаната история“.

По онова време технологично няма как да се произведе сносен филм за супергероите на Marvel, а самата компания е пред банкрут. През 1993 г. продажбата на комикси се срива заради пренасищане от заглавия на пазара и загуба на доверие от страна на колекционерите. Продажбите падат със 70%, а акциите на компанията падат от $ 35.75 на парче до $2.38.

Marvel се спасява само благодарение на сливането си с компанията за играчки Toy Biz, чийто шеф Ави Арад застава начело на филмовия отдел на организацията. Той решава, че от сега нататък Marvel ще произвежда свои собствени сценарии, ще наема свои директори и ще преговаря с големи актьори. След това ще продава целия пакет на някое голямо студио, което да заснеме филма и да го разпространява.

Тази стратегия сработва. Fox купува правата върху X-men, Sony купува Спайдърмен, а New Line Блейд. От компанията обаче не взимат солиден дял от тези заглавия, които се превръщат в хитови поредици. От постъпленията от първия филм за Блейд Marvel прибира само $ 25 хил., а от трилогията за Спайдърмен, която има постъпления от близо $ 3 млрд , компанията прибира само $ 62 млн. Холивудските студия пък налазват героите на бранда и започват да изкарват филми на конвейр. Сред тях са творчески и търговски разочарования като Електра, Деърдевил и Наказателят.

„Нещата вече бяха извън нашия контрол.“, признава президентът на Marvel Кевин Фейг.
„Тогава и започнахме да мислим за вътрешно производство на филми.“

По този начин Ейви Арад и оперативния директор Дейвид Мейзъл отиват до „Уолстрийт“, за да осигурят финансиране за снимането на филми с по-второстепенните персонажи на компанията, авторските права за чието филмиране все още не са продадени.

Marvel: От ръба на банкрута до върха на света


Интересният момент е, че Marvel използва правата върху своите образи, за да обезпечи финансирането на проекта. Така ако първата част на „Железният човек“ се бе оказала провал, компанията щеше да загуби правата на редица свои продукти в полза на инвеститорите. За това Хоу пише:

„В това число влизат и „Отмъстителите“. Номерът е в това, че ако сте запознати с историята на комикса, вие знаете, че в отделни моменти в екипа влизат 50 различни герои. В сделката не се споменава правата над кои точно герои ще бъдат прехвърлени, така че от Marvel спокойно са можели, а се измъкнат с правата на неизвестни персонажи като Джак Сърцата и Хлапето с двете оръдия. „

Естествено „Железният човек“ е доста далеч от определението катастрофа, но за времето е бил голям хазарт. Става въпрос за не толкова известен герой, изигран от проблемен актьор като Робърт Дауни Джуниър, който до онзи момент не се е снимал в блокбастър. Режисьор е Джон Фавро, който до тогава се е занимавал главно с независими филми. Така, че успехът е доста несигурен.

Все пак фенове и критика са очаровани от продукцията. Това се дължи най-вече на сатиричния и елегантен начин, по който Робърт Дауни пресъздава образа на ексцентричния милиардер Тони Старк. Нещо, което си е разнообразие в сравнение с тъмния образ на Брус Уейн, изигран по това време от Крисчън Бейл.

Този забавен тон застава в ядрото на филмовата вселена на Marvel, където комедия и герои се съчетават в едно визуално пиршество. За радост на маниаците, пък във филма има скрита сцена, в която се появява Самюел Ел Джаксън в образа на Ник Фюри. Така се подава и подсказката за евентуално снимане на „Отмъстителите“. Естествено и култовата реплика Ник Фюри, която показва бъдещето.

„Мислите ли, че вие сте единственият супергерой в света? Господин Старк вие ставате част от много по-голяма вселена.“

Тази вселена днес се състои от 11 филма и 7 телевизионни сериала. Вече има планирани филми до 2020 г. Всеки от тях има пряка връзка с останалите, съчетани в мозъчния тръст на Marvel, оглавяван от Кевин Фейг.

Marvel: От ръба на банкрута до върха на света

„Логистично това, което се случи е истинско чудо. За това чудо обаче имаше план и аз се доверих на хората зад него“, заявява Робърт Дауни Джуниър.
„Това е като да започнеш малък концерт, без да имаш представа, че той ще се превърне в огромен фестивал. Свалям шапка на хората, които са измислили подобен план.“

Според Шейн Хоу това, което прави поредицата толкова успешна е постоянно развиващият се и взаимносвързан сюжет между всички филми.

„Не е просто това, че всеки филм е като реклама за всички останали. Става въпрос за сложност в разказа, която може да се получи само в телевизионен сериал. Marvel просто продават филмите си по-добре от всеки друг. Планират се филми за 2018 и 2019 г., за които все още никой си няма и на идея.“

„Смятам, че имаме уникално преимущество като франчайз.“, заявява Джош Уедън, който е режисьор на двете части на „Отмъстителите“.

„В поредицата за „Хари Потър“ се разказва за един персонаж. В поредицата за Джеймс Бонд се разказва за един персонаж. Трудно е обаче да събереш тези два коренно различни франчайза в един продукт. Всички наши образи носят различна енергия. Тор е различен от Капитан Америка, Капитан Америка е различен от Железния човек. Когато ги съберете заедно те ви доставят хумор и конфликти, които са наистина забавни за гледане. Предимство е да не се въртим само около едно нещо, а да събираме по малко от всичко.“

Marvel: От ръба на банкрута до върха на света


След огромния успех през миналата година на базирания на позабравен и неизвестен комикс „Пазителите на галактиката“, Marvel изглеждат недостижими.

„В момента изглежда, че пред нас няма граници, но това е малко плашещо.“, казва Робърт Дауни Джуниър.

„Всичко става по-голямо от хората и продуцентите. Хората просто са жадни за подобен тип забавление.“

Според Хоу обаче в историята на Marvel може да се намери предупреждение и за бъдещето.

„Целият разказ е като една снежна топка, която акумулира всичко около себе си. Той става все по-популярен, но и по тромав. Нещо такова се случи с комиксите. Имаше толкова много сюжетни обрати, че нещата станаха неразбираеми за новите фенове. В един момент евентуално от Marvel ще трябва да започнат всичко от начало, защото е трудно да държиш толкова много неща в главата си.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА