23 Май, 2015 12:15 950 0

Катри Липсон посветила „Продавачът на сладолед“ на чешки митничар

  • катри липсон-
  • посветила-
  • "продавачът на сладолед"-
  • чешки митничар

На българската премиера на "Продавачът на сладолед" Катри Липсон разказа за необичайното посвещение на романа си. На пръв поглед е странно, че финландка написва роман, действието на който се развива в Чехия.

Но за Катри Липсон това е история, вдъхновена от впечатления от детството й. С родителите й направили пътуване през Полша и Чехия с кола през 70-те години. Навсякъде по границите имало въоръжени мъже, което било доста плашещо за едно малко момиче. На границата с Чехия също изглеждало толкова страшно.

Но докато чакали, баща й повел разговор с чешки митничар за хокей на лед. Митничарят се оживил, усмихнал се и момиченцето разбрало, че и той е обикновен човек, със своите страсти, хобита и емоции. Споменът за това явно е много силен, щом 40 години по-късно Катри Липсон, вече утвърден и награждаван автор, посвещава на този непознат чешки митничар отличения си с Наградата за литература на Европейския съюз роман "Продавачът на сладолед".

Писателката досега е ходила в Чехия 4-5 пъти, обаче страната е сантиментално важна за нея. Не само че, след като завършила медицина в Швеция, избрала да кара стаж в Чехия. В Прага тя срещнала и бъдещия си съпруг, който е американец. Двамата имат 13-годишен син.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА