23 Май, 2015 21:30 14 281 3

Учени пресъздадоха живота на момиче починало преди 3400 години

  • момиче-
  • бронзова ера-
  • 3400 години

Данните преобръщат цялостната представа за мобилността по време на Бронзовата епоха в Европа

Учени пресъздадоха живота на момиче починало преди 3400 години - 1
Снимка: University of Copenhagen

Учени проведоха уникално проучване, което използва хетерогенни химични данни, за да реконструира историята за живота на един човек. То е представено в списание Scientific Reports.

Момичето от Егтвед е от семейство на поклонници на Слънцето, живели в Шварцвалд (югозападната част на днешна Германия. Като тийнейджър момичето е станало жрица на култа към слънцето, а в последствие към нея интерес проявил вожд на едно от северните племена.  Тя е починала при раждане преди да навърши 18. Тя и детето са били погребани около дома на съпруга на момичето в дъбов ковчег.

Датските учени са работили с изотопите на стронций 86 и 87. Този метал попада в организмите с поемането на питейна вода, а изотопното му отношение варира в зависимост от почвата на региона.  Стронцият се абсорбира в зъбите през първите години на живота, а след това не търпи промени. Изотопните съотношения при момичето и нейното дете са напълно различни от тези на днешните датчани.

Шварцвалд се счита за най-вероятното място на рождението, тъй като с този регион датчаните са поддържали тесни връзки в периода на Бронзовата епоха. Колебанията в изотопното съотношение пък са типични за планинските региони.

За последните месеци от живота на момичето, учените са разбрали чрез стронция в неговата коса. Тяхната дължина е 23 сантиметра и е достатъчна, за да се получи информация за последните 23 месеца от нейния живот. Основите в корените има изотопни съотношения, които са характерни за региона Шварцвалд.

Проучването представя доказателства за изминаването на дълги разстояния и периодична бърза мобилност. Изследователите смятат, че тези открития може да ги принудят да преосмислят техните идеи за мобилноста в европейската Бронзова епоха, когато индивидите са се движили бързо, на дълги разстояния за сравнително кратки периоди.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яни

    0 1 Отговор
    Със сигорност е живяла в пъти по-добре от много повече българи в момента.

    Коментиран от #2

  • 2 Красо Зелето

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "яни":

    Бъркаш..... Много България, не живеят а прости си съществуват.
  • 3 Даскал Петко

    0 0 Отговор
    Вие двама, ако се съберете, не можете се разбра :/