25 Май, 2015 02:00 1 689 0

Две нови илюстровани книги за Хари Потър

  • хари потър-
  • книги-
  • книги-
  • илюстровани

Те запознават с вселената на момчето-магьосник и допълват колекцията на всеки фен

„Фантастични животни и къде да ги намерим” и „Куидичът през вековете” от Дж. К. Роулинг са класически учебни помагала от училището за магия „Хогуортс” и представляват незаменим източник на информация за невероятния и богат свят на Хари Потър, съобщи издателство „Егмонт”.

Изобилстващите от факти и красиво оформени наръчници излизат на български език в навечерието на появата на нови илюстровани книги за Хари Потър. Премиерата на очакваното с голям интерес първо заглавие – „Хари Потър и Философският камък”, ще съвпадне със световната на 6 октомври.

За новите читатели, които предстои да се впуснат в приключенията на момчето-магьосник, „Фантастични животни и къде да ги намерим” и „Куидичът през вековете” са безценни помагала и справочници. Същевременно копията на учебните помагала на Хари Потър са съкровище в колекцията от книги на всеки запален почитател.

„Фантастични животни и къде да ги намерим” е учебник, който Дж. К. Роулинг споменава в романа си „Хари Потър и Философският камък”. Той е част от задължителната литература, с която всеки начинаещ магьосник трябва да се запознае в началото на обучението си в училището за магия „Хогуортс”.

„Куидичът през вековете” е помагалото, с чиято помощ Хари Потър се заема да изучава тънкостите на най-популярния магически спорт – кудичът.

И двете книги са представени с автори от магическия свят, измислен от Роулинг, и с предговор от директора на „Хогуортс” Албус Дъмбълдор. За „автор” на „Фантастични животни” е посочен Нют Скамандър, а на „Куидичът през вековете” – Кенилуърти Уисп.

„Фантастични животни и къде да ги намерим” предоставя възможно най-изчерпателната информация за знайни и необичайни магически същества, включително външен вид, характер, умения и местообитания. Енциклопедичното издание е оформено като точно копие на учебника на Хари Потър, в чиито полета се забелязват неговите и на Рон и Хърмаяни бележки. От Warner bros. подготвят филмова трилогия, базирана на книгата, с чийто сценарий се е заела самата Роулинг. Писателката наскоро обяви, че е приключила работата си по него. Филмите ще проследят историята на Нют Скамандър и неговите приключения в тайното магическо общество на Ню Йорк, седемдесет години преди тези, описани в „Хари Потър”. Премиерата на първата лента е насрочена за 2016 г.

„Куидичът през вековете” е всеобхватен наръчник за всичко, свързано с най-популярния магически спорт, и ценен източник на информация за желаещите да се запознаят по-подробно с него. В романите си Роулинг посочва, че книгата е сред любимите на Хари Потър. Изданието е представено като копие на екземпляра от библиотеката на „Хогуортс“.

Кориците и оформлението на „Фантастични животни и къде да ги намерим” и „Куидичът през вековете” са дело на илюстратора Стоян Атанасов, самият той отраснал с приключенията на Хари Потър и голям фен. Българските издания са едни от малкото в света с авторски корици. Заедно с „Приказките на барда Бийдъл”, издадена през 2008 г., те ще обогатят преживяването на магическия свят за нови и пораснали фенове на Хари Потър.

Приходите на Дж. К. Роулинг от продажбите на „Фантастични животни и къде да ги намерим” и „Кудичът през вековете” се предоставят на благотворителната организация „Комик Рилийф“. Тя ги използва, за да подобрява и променя живота на деца от най-бедните страни, като ги подпомага да получат образование.

Историята на Хари Потър е разказана в 7 изключителни книги, преведени на 77 езика, продадени в над 450 милиона екземпляра и пресъздадени в 8 суперуспешни филма.

Дж. К. Роулинг е един от най-четените писатели на всички времена. Понастоящем тя живее в Единбург с втория си съпруг и трите си деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА