Last news in Fakti

29 Май, 2015 04:00 2 610 0

Откриха нов вид хуманоид от преди 3.5 млн. години

  • откриха-
  • хуманоид-
  • нов

Той е делил едни и същи територии с австралопитека Люси

Откриха нов вид хуманоид от преди 3.5 млн. години - 1
Снимки: БТА/AP

Изследователи в Етиопия откриха фосили от костите и челюстта на непознат хуманоид от човешкото родово дърво, който е живял преди 3.3 или 3.5 млн. години, съобщи Ройтерс.

Откритието е направено в региона Афар, който се смята за една от люлките на човечеството. По това време и в този регион е живял най-стария известен хуманоид – австралопитекът Люси, който принадлежи към вида  Australopithecus afarensis.  Откритието хвърля нова светлина върху този период от историята на развитието на човечеството, като показва, че два вида на човешки предшественици са живели в един и същ исторически период на едно и също място преди около 3 млн. години.

Новият вид съчетава маймуноподобни и човешки черти, подобни на тези на Люси, но има и достатъчно разлики, за да бъде определен като отделен вид. Той е известен като  Australopithecus deyiremeda.

Останките на Люси бяха открити през 1974 г. на 30 километра от мястото на новото откритие. Ръководителят на изследването Йоханес Селасие заяви, че позицията на челюстта на новия вид предполага по-малки зъби, които го правят по-близък до нашия вид, от колкото Люси.

Денталните разлики между двата вида предполагат, че те са имали различни диети и не са се съревновавали за определени ресурси.

Видът на Хомо сапиенс се е появил за първи път преди 200 000 години. До сега учени смятаха, че в периода преди между 3 и 4 млн. години е имало само един хуманоиден предшественик, но последните открития започват да оборват тази теория.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА