30 Май, 2015 16:08 1 300 0

Разстлаха червения килим в Стара Загора

  • златната липа-
  • червен килим

Фестивалът Златната липа започва тази вечер

Дългоочакваното киносъбитие – фестивалът „Златната липа“, стартира предиобяд първите си прожекции в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Официалното откриване обаче ще започне в 17,30 ч. пред входа на Старозагорската опера откъм бул. „М.М.Кусев“ с мажоретно шествие и дефиле на известни български и европейски актьори, познати ни от киното, телевизионния екран и театралните сцени. Нека всеки се чувства поканен да присъства на церемонията по откриването в залата на операта и на всички прожекции напълно безплатно, обявиха организаторите от фондация „Златната липа“ и Община „Стара Загора“. Във фоайето на операта всеки ще има възможност да се снима с любимите си актьори, да вземе автограф и да се отпусне под звуците на военния духов оркестър на Стара Загора. Водещ на церемонията по откриването на фестивала, която ще започне около 18,30 ч. на сцената на операта, ще бъде актьорът Веселин Плачков, изпълнил ролята на Левски във филма „Дяконъ Левский“. Фестивалът ще бъде открит от неговия директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева и кмета на Стара Загора Живко Тодоров и украинския филм „Русалке моя, моя Лорелай“ на известния режисьор Нана Джорджадзе.

Фестивалът „Златната липа“`2015 ще представи 34 филма от 16 страни Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България. 11 от филмите ще се състезават в конкурсната програма – с три повече от миналата година. За първи път в селекцията влизат кинопродукции от Испания, Турция, Косово и Латвия, посочи на пресконференция по повод откриването на фестивала неговият директор и основател, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

„За мен е чест да бъда през петте фестивални дни в любимия ми град Стара Загора и да бъда част от преживяването „Златната липа“, заяви режисьорът Станимир Трифонов, който е председател на международното жури. В него влизат още Вивиан Гоффетт – режисьор /Белгия/, Кристиян–Жаак - Нууди – оператор /Естония/, Мерседес Гаспар - режисьор /Испания/, Агне Грудите - актриса /Литва/. „Поздравявам организаторите на фестивала за перфектната организация и прецизната селекция от стойностни и много интересни филми и за това, че правят събитие от подобен мащаб, въпреки разсипаната система на киноразпространение в страната ни“, допълни в присъщия си стил Станимир Трифонов.

Фестивалът „Златната липа“ направи Стара Загора още по-привлекателен град и с всяко ново издание го налага като център на модерното европейско кино не само в България, но и далеч зад граница, каза зам.кметът по културата на община Стара Загора Ваня Сотирова.

Интересен акцент в програмата на фестивала тази година е програмата, посветена на „100 години българско кино“. По време на фестивалните дни ще бъдат прожектирани 5 игрални, 7 късометражни и 1 документален филм от български автори. В конкурсната програма България се преставя с отличения с близо 10 международни награди филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ (2014г.), който ще се прожектира утре, 31 май от 19 ч. в залата на операта. Пак утре, но няколко часа по-рано – от 12,30 часа ще бъде официално открита „звезда“ в Алеята на липите на големия български актьор Васил Михайлов, който получава специалната награда „Златната липа“ за цялостен принос в киното. Тогава Васил Михайлов ще посади своята липа в алеята. Във фоайето на операта вече е подредена изложба автентични афиши от личната колекция на Магдалена Ралчева на филми от зората на българското кино като „Калин Орелът“, „Димитровградци“, „Опълченците на Шипка“ и много други. Ивайло Христов и Юрий Дачев ще представят свои книги, Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев ще разкажат спомени за знаменитите си бащи – Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев и ще дискутират по темата „100 години българско кино“. Младите автори Димитър Костадинов и Наталия Петкова ще представят своя едноминутен анимационен римейк насветовния хит  на Мел Гибсън „Смело сърце“.

След 5-дневен филмов маратон фестивалът „Златната липа“ ще обяви наградените филми на 3 юни. Дотогава – приятни емоции за всички влюбени в Седмото изкуство – Негово Величество Киното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА