19 Юни, 2015 03:30 1 301 0

Стартира Opera Open 2015

  • opera open-
  • стартира-
  • 2015

Най-мащабното оперно събитиe за сезона привлича солисти от Арена Ди Верона, Ла Скала, Болшой театър и Метрополитън

Летният фестивал на Пловдивската опера OPERA OPEN 2015 стартира от 19-ти юни на емблематичния Античен амфитеатър в града. В рамките на два месеца публиката ще има възможност да чуе международни и български гласове от световна величина.

„Това е едно от най-големите културни събития на годината и сме изключително щастливи, че  Пловдив се утвърди като града на най-мащабния оперен фестивал в страната. Очакваме Opera Open да бъде посетен  от над 10 хиляди зрители от цялата страна, което ще се отрази положително и на културния туризъм в града.“ – каза Стефан Стоянов, заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”, Община Пловдив.

Част от спектаклите, включени в афиша на грандиозното събитие са известните опери на Верди „Трубадур” и „Аида”, както и премиерата на „Кармен”, дело на международен екип от Испания, Италия и САЩ. Сред изпълнителите са солисти от Арена Ди Верона, Ла Скала, Болшой театър и Метрополитън като Ана Лукреция Гарсия, Венецуела, Валди Янсонс, Латвия, Паоло Партолучи, Италия и др. Гвоздей в програмата безспорно ще бъде и изпълнението на Орлин Анастасов още в първото представление на 19 юни. Българският талант е сочен за наследник на Николай Гяуров и е признат на международно ниво като бас № 1 в света.

OPERA OPEN се организира по подобие на Арена ди Верона и други престижни летни фестивали под открито небе. Събитието продължава традицията на Вердиевия  фестивал, който в продължение на 32 години се провеждаше на Античния амфитеатър.  В същото време новата платформа е отворена и към различни музикално сценични жанрове и локации. За първи път фестивалът ще бъде съпътстван от допълнителна музикална програма OPERA OPEN Light. Тя ще бъде представена на различни открити пространства в Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА