Last news in Fakti

25 Юни, 2015 11:54 3 072 3

Учредиха българо-американска комисия за опазване на културното наследство

  • българо-американска-
  • комисия-
  • опазване-
  • културно-наследство

Комисията ще разглежда предложения за проекти за опазване на културното наследство, като ще представлява и двете правителства

Посолството на САЩ обявява учредяването на Двустранната българо-американска комисия за опазване на културното наследство, чиято задача ще бъде да работи за осъзнаване на важността на културното наследство като ключов елемент за развитието на туризма в България.

На 25-ти юни посланикът на САЩ Марси Рийс даде прием  по повод официалното учредяване на Комисията.

В Комисията за опазване на културното наследство, създадена към Комисия „Фулбрайт“, членуват експерти от академичната общност, държавната администрация и неправителствения сектор. Тя ще разглежда предложения за проекти за опазване на културното наследство, като ще представлява и двете правителства. Някои от критериите, които Комисията ще прилага, са: стратегическа значимост за плановете за развитие на туризма в България, налични ресурси и вероятност за успешно изпълнение на проекта.

Една от първите дейности на Комисията ще бъде провеждането на международна конференция, която да събере експерти от институции от ранга на Смитсоновия институт. Конференцията ще послужи за задълбочаване на познанията на висши държавни служители, учени, студенти и други за икономическите ползи от културния туризъм.

Посолството на САЩ поема ангажимент да подкрепя професионалното развитие в тази област чрез текущо ежегодно финансиране на български специалист, работещ в областта на опазването на културното наследство, който да посети Съединените щати и да установи професионални контакти с други експерти и организации, които извършват значими и новаторски дейности в областта. Комисията ще набележи приоритети и кандидатури, които да бъдат разгледани, с оглед на тази възможност.

Друга задача на Комисията ще бъде да подкрепи кандидатурата на България за една от страните, които да бъдат представени по време на фестивала „Фолклайф“ на Смитсоновия институт през 2019 г. Вече повече от 40 години тази ежегодна двуседмична проява в края на месец юни и началото на юли събира музиканти, художници, артисти, занаятчии, работници, кулинари, автори и други в парка „Национален мол“ във Вашингтон, за да покажат умения, знания и естетически принципи, които въплъщават творческата сила на общностите традиции. Фестивалът има силно влияние върху политиката, науката и хората в представяните страни. Много от щатите и някои от народите прилагат програмите от фестивала на местно ниво и ги използват за създаване на нови закони, институции, образователни програми, книги, документални филми, звукозаписи, както и за музейни експозиции и пътуващи изложби. В много случаи фестивалът активизира носителите на местни и регионални традиции и техните общности, като по този начин спомага за съхранението и създаването на културни ресурси. Практиките от фестивала са послужили едновременно като основа и вдъхновение за идеята за Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство (2003) на ЮНЕСКО и последяващото й приемане.

“България е логичен участник във фестивала „Фолклайф“ на Смитсоновия институт,” заяви Елизабет Фицсимънс, съветник по обществените въпроси в Посолството на САЩ. “Това ще бъде идеална възможност да се привлече внимание към вече набелязания приоритет за популяризиране на изключителните възможности за културен туризъм в България в световен мащаб.”

Комисията се надява предложението за участие на България във фестивала да прерасне в  подкрепа за организиране на мащабна подбрана изложба в престижна американска институция, подобна на  "Епопея на тракийските царе" в парижкия Лувър.

“Този вид дейности изискват участие от страна на много министерства, музеи, частния сектор, както и на множество други институции,” каза Фицсимънс. “Тази комисия ще играе ключова роля за координирането на дейностите, които ще доведат до одобрението и изпълнението на някои много амбициозни проекти.”

В Комисията членуват: Стефан Белишки, консерватор/реставратор и председател на Българския национален комитет на ИКОМОС; архитект Ленко Григоров, Национален институт за недвижимо културно наследство; Иван Василев, учредител, председател на УС и главен изпълнителен директор на Фондация „Балканско наследство”; Бони Петрунова,  заместник-директор, ръководител и доцент към секцията по средновековна археология на Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките, Лозанка Пейчева, професор по етномузикология и етнохореология в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН; Светла Димитрова, директор, АЕК „Етър“ - Габрово; Борис Хаджийски  – председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Български музеи” и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик; Анджела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт“; Елизабет Фицсимънс, съветник по обществените въпроси, Посолство на САЩ; Тами Палчиков, аташе по въпросите на културата и образованието, Посолство на САЩ.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909

    1 0 Отговор
    ВЪН САЩ ОТ БЪЛГАРИЯ !!! ОКУПАТОРИ НЕ НИ ТРЯБВАТ ! САЩ ТЕРОРИСТИ !!!
  • 2 Thracian 1979

    0 0 Отговор
    ВЪЪЪЪЪЪн създателите на "Ран ъТ". А сега искат и да окажат по голям контол върху археологията ни, тъй като виждат в последните години какви безценни артефакти излизат на бял свят. Не ни трябват. Ако има истински българи в тази комисия - веднага да елиминират узорпатора . В таен доклад на ЦРУ пише, че българите не трябва да научават за енергията, която носи земята ни . Събудете се Българи - опитват се да ни отнемат историята на създатели на европа като се опитват да ни затрият и изгонят от тази земя. НО НЯМА ДА СТАНЕ!!!
  • 3 предполагам само

    0 0 Отговор
    -“Тази комисия ще играе ключова роля за координирането на дейностите, които ще доведат до одобрението и изпълнението на някои много амбициозни проекти.-на наша територия това ми звучи като още една институция на която ако не си платиш ти отива проекта по дяволите
    -Една от първите дейности на Комисията ще бъде провеждането на международна конференция”Конференцията ще послужи за задълбочаване на познанията на висши държавни служители, учени, студенти и други за икономическите ползи от културния туризъм.- а това ми звучи нещо като училище за малоумници
    -Посолството на САЩ поема ангажимент да подкрепя професионалното развитие в тази област чрез текущо ежегодно финансиране на български специалист, работещ в областта на опазването на културното наследство, който да посети Съединените щати и....-ето това обяснява защо веднага се продаваме на всяко едно ниво - кандидатите за поста както разбирам е един са много - В Комисията членуват: Стефан Белишки, консерватор/реставратор и председател на Българския национален комитет на ИКОМОС; архитект Ленко Григоров, Национален институт за недвижимо културно наследство; Иван Василев, учредител, председател на УС и главен изпълнителен директор на Фондация „Балканско наследство”; Бони Петрунова, заместник-директор, ръководител и доцент към секцията по средновековна археология на Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките, Лозанка Пейчева, професор по етномузикология и етнохореология в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН; Светла Димитрова, директор, АЕК „Етър“ - Габрово; Борис Хаджийски – председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Български музеи” и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик;- другите са чужденци за това не ги копирах -абе имам един въпрос незнам каква ще е ползата за България от всичко това щото тука не виждам такава ами защо не направите по обширна пропаганда на гей парадите и ненарушаване на правата им в България резултатът за Българският туризъм ще е по добър според мене другото е източване на средства на Българският или американският данъкоплатец за което няма как да ме убедите че не е така ама най вероятно не съм аз човекът който трябва да ви го каже а останалите лица които трябва да защитят правата на и без това изстрадалият народ се продават лесно по горно описаният начин .....!!!!!