Last news in Fakti

30 Юни, 2015 10:50 10 025 1

Откриха напълно неизвестна крепост

  • откриха-
  • неизвестна-
  • крепост

Фармакида се намира близо над река Ропотамо

Откриха напълно неизвестна крепост - 1
Снимка: burgasinfo.bg

Напълно неизвестна на науката крепост откри археологът на Националния исторически музей д-р Иван Христов в джунглата на Ропотамо в близост до гр.Приморско. Крепостта заема площ от около три декара и е разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо. Хълмът е заобиколен от стръмни урви, които го правят трудно достъпен за нападател. Влиза се само по тясна пътека и точно там е издигната мощна кула.

Крепостта, която се явява античен предшественик на гр.Приморско вече е обект на усилени археологически разкопки – резултат от договор за сътрудничество между НИМ и Община Приморско чрез който двете страни ще си поделят разходите. Засега двете страни дават по 10 000 лева за разкопките. Кметството обаче дава и техника за изграждане на път до крепостта и изрязва дърветата върху обекта.

Резултатите от първата седмица от разкопките са обнадеждаващи. Разкрита е част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и странен каменен кръг в чиито център са открити странни тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея – античен град държава на Мраморно море.

Най-куриозното е, че името на крепостта се е запазило до наши дни. В стари карти на Горското стопанство д-р Иван Христов е открил, че крепостта се е наричала Фармакида. В превод от старогръцки името означава Лечител или Лечителка.

Култа към лечебни божества и светии е много силен по Южното Черноморие. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол Фармаколития, т.е. Лечителка. Кое точно божество е дало името на предшественика на Приморско засега остава неизвестно. Да се надяваме, че разкопките ще разкрият тайната. Включително и с какво точно и как това място, където комарите са големи като врабчета, е лекувало хората.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Приморско ми е любим град- най-купонджийския град. С огромен плажен потенциал, широки улици с места за паркиране и красива природа наоколо. Освен на Лъвска глава, Маслен нос, Бегликташ, Залива Света Параскева, устието на Ропотамо, сега ще може да се правят кратки туристически преходчета и до тази крепост, която вероятно е на племето скирмияни.