3 Юли, 2015 16:52 6 089 4

Българската патриотичност възпята в рап

  • say p-
  • песен-
  • париотичност-
  • петко войвода

„Един ден, пътувайки с колата, подхванахме темата за лицемерието, подлостта и коварството, станали, за съжаление, неизменна част от политическия „елит”, и баща ми, за да даде пример, разказа накратко за живота на Петко войвода, какви премеждия е имал, какъв е бил и накрая какво „признание” е получил след Освобождението от тогавашната власт заради това, че просто винаги е търсел справедливостта и честността. На мен ми стана интересно и проучих по-подробно историята на този човек, прочитайки книгата на Хайтов и гледайки филма, направен по книгата с участието на Васил Михайлов. Останах много впечатлен, и реших че най-добрият начин да изразя това е чрез песен..И така се роди идеята за „Капитан Петко Войвода””, разказва изпълнителят на песента Симеон Петков (Say P).

Първите три куплета пише за няколко дни като се старае да опише всичко и то в неговата историческа последователност. След това обаче решава да вземе най-силните строфи от трите куплета и с тях да направи два, добавяйки и малко художествена измислица.

„След това дойде момента да намеря подходящ инструментал, което още от самото начало знаех, че ще бъде трудна задача. Говорих с най-различни бийтмейкъри и инструменталите, които те ми предлагаха бяха отличи, но не бяха това, което търся. Накрая, когато вече бях отчаян и загубил надежда, моя приятел Християн Иванов ми се притече на помощ, създавайки бийта точно както го искам. Когато го чух, настръхнах...Слушах го цяла вечер и ме беше страх да влезна с куплетите, за да не го съсипя...”, разказва Петков.

Припевът трябва да е най-силната част от песента и в него е необходимо да има не само рап, но и пеене. За да постигне кратък и стилен текст на Петков са му били необходими две седмици. „Текстът да бъде кратък, но силен, кантото и плътността на изпълняващия го глас да бъде мощен и величествен и да създава впечатление, че сякаш Балкана го пее”, обяснява той.

С това обаче препятствията не свършват. Трябва да бъде намерен правилният човек, който да изпее вокалите. „Няколко месеца изгубих в търсене на този човек и в преговори с потенциални такива, но се оказваше че или не са това, което търся, или са прекалено несериозни. Накрая се сетих, че често минавайки по Витошка и НДК, виждам двама мъже-улични музиканти, които пеят уникално народни песни в дует, и че неведнъж съм се спирал да ги слушам. Реших да попитам и тях. Групата им се нарича „Гром Падина”. Те се съгласиха”, разказва Петков

След като вокалите на песента бяха записани, оставаше парчето да бъде сглобено и обработено. За помощ Петков се обръща към Любен Христов от Tribe Music и Андрей Балкански от Rapton. „Работата се забави малко, поради наличието на други належащи и по-важни към тогавашния момент задължения, но в крайна сметка тракът беше завършен, и звучи точно както си го представях, което за мен е победа!”, споделя той.
”Направих тази песен, защото смятам че повече хора и най-вече мои връстници, трябва да се поинтересуват по-подробно от историята на националните ни герои, а не да ги знаят само като имена, и съответно да им отдадат заслуженото уважение и почит. Също така, колкото и нескромно да звучи, смятам че именно такива песни трябва да слушат по-малките, а не за това кой как са мятал и как са барал... Еми това е!”, заключава Петков.

Може да чуете песента отдолу под статията и ако ви хареса да я споделите. Приятно слушане!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asen

    0 0 Отговор
    Мазало
  • 2 The Big Boss

    1 0 Отговор
    Евалата пич!

  • 3 Критик

    1 0 Отговор
    Браво, най-после нещо стойностно!
  • 4 ЗА ПРАВДАТА

    0 1 Отговор
    СМЕЛА МЬ1 В БОЙ ПОЙДЕМ,
    ЗА ПРАВДУ ЕТУ И КАК ОДИН УМРЕМ ЗА ВЛАСТ СОВЕТОВ - НА НАРОДА.