Last news in Fakti

6 Юли, 2015 11:28 2 476 3

Арт бутилка от бира откриха археолози

  • арт бутилка-
  • бира-
  • археолози

Тя е открита в кладенец в Созопол

При разкопки на средновековен кладенец в Созопол заедно с множество средновековна керамика в луксозния стил „сграфито” бе открита и порцеланова запушалка на бутилка на която пише „Пивоварница „Каменица Пловдивъ” .

Археолозите търсят спешен контакт с фирмата, за да разберат откога съществува фирмата, за да могат да датират бутилката. Засега е ясно,  че капачката е от преди 1944 г., когато в резултат на правописна реформа буквата „Ъ” изчезва от края на съществителните. Едва ли е имало бира „Каменица” още от времето на Симеон Велики” – смята Божидар Димитров – „впрочем кой знае. Старите българи също са пили бира. Още древните траки са пили бира и са я наричали „бритос”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никито Иванов

    0 0 Отговор
    ааааааааааа, Каменица удариха всички в земята !!!
  • 2 1923

    0 0 Отговор
    Каменицата е от 1881г. какво се правите на утрепани?А простотията по тези земи е от над 1300 години. Какво му пречи на бай Ганьо да си изхвърли капачката в дупката, кладенеца, шахтата, само и само да не е в кофа за боклук?
  • 3 Каменица

    0 0 Отговор
    още през 10 век се е играло белот и се е пиела Каменица !