Last news in Fakti

30 Юли, 2015 00:44 2 727 0

Древна "къща на ужасите" откриха в Китай

  • китайци-
  • епидемия-
  • къща на ужасите

Археолози се натъкнаха на къща пълна с изгорели трупове

Древна "къща на ужасите" откриха в Китай - 1
Снимка: Chinese Archaeology

По време на разкопки на древно селище, чиято възраст се оценява на пет хиляди години, китайски археолози са се натъкнали на руините на изгоряла къща, в която имало десетки човешки скелети. Учените предполагат, че те вероятно са починали от неизвестна епидемия и съгражданите им не са имали време да ги погребат, съобщава  Live Science.

Селото, от което досега са открити 29 къщи, е възникнало преди появата на писмеността в Китай и е едно от най-запазените доисторически поселения в североизточния край на страната. Обитателите му са се занимавали  със селско стопанство и риболов, показват археологическите разкрития.

Установено е че по голямата част от труповете в древната "къща на ужасите" в момента на смъртта си са били във възрастта от 19 до 35 години. Те явно са били струпани в къщата, след което тя е била запалена. Това показват и деформираните човешки останки - вероятно изгорелите греди на къщата са се стоварили върху труповете. Открити са останките на 97 души нахвърляни в  стая от около 20 кв. метра.

Аналогичен масов гроб е намиран и на друго място. Това кара археолозите да предполагат, че праисторическите китайци са загивали от инфекциозно заболяване с неизвестен произход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА