31 Юли, 2015 02:03 1 027 1

4 български филма с премиера на „Любовта е лудост“

  • филм-
  • любовта е лудост-
  • кино-
  • варна

Вечните кинохитове ще звучат на концерта 100 години българско кино

За първи път 4 български филма ще имат премиера на XXIII международен филмов фестивал „Любовта е лудост“, който ще се проведе от 21 до 30 август т.г., съобщава в. "Черно море".

„Стихията на киното ще ни увлече и завърти в своите води“, заяви директорът на фестивала проф. Александър Грозев. „Най-очакваните български филми, които вече спечелиха редица награди, ще могат да се видят първо във Варна. Това са „Каръци“ на Ивайло Христов, „Бартер“ на Атанас Киряков, „Събирачът на трупове“ на Димитър Димитров и „Жената на моя живот“ на Антони Дончев. Екипите на тези филми ще присъстват на фестивала и публиката ще може да ги види“, допълва Грозев.

"Каръци" спечели голямата награда на международния кинофестивал в Москва. Лентата разказва историята на гимназисти от малък провинциален град, които попадат в рамката "неудачници", но пък са с хъс да успеят в живота. В ролите са Ованес Торосян, Елена Телбис, Деян Донков, Пламен Димов и др.

“Бартер” е продължение на документалната лента на режисьора Атанас Киряков “Омагьосан от морето”. И двата филма разказват историята на обитателите на едно рибарско селище и пресъздават живота им с техните радости и тъги.

„Събирачът на трупове“ проследява историята на Христо (ролята, изиграна от варненския актьор Стоян Радев) още от детството му, за да разберем защо има проблеми със справянето с живота. Докато един ден не среща случайно Катя (Теодора Духовникова), която преобръща живота му.

"Жената на моя живот" е документален филм, в който Виолета Марковска играе кюрдка. Сюжетът е по истинска история, случила се по време на режима на Саддам Хюсеин.

В програмата е включен и френският филм "Дийпан“ на Жак Одиар. Филмът спечели главната награда „Златната палма“ на фестивала в Кан. Филмът е за бивш военен, жена и момиче, които бягат от раздираната от гражданска война Шри Ланка във Франция с паспортите на починало семейство.

По случай 100 години българско кино ще се проведе юбилеен концерт с участието на Влади Тотев, Орлин Горанов, Марияна Попова, Маргарита Хранова, Любомир Дончев, Дони и Нети. В него ще звучат вечните хитове от любимите български филми – „Осъдени души“, „Адаптация“, „Вчера“ и много други.

Аранжиментите на песните ще са на Нелко Коларов, на китарата ще е Иван Лечев, Живко Петров – пиано, Митко Семов – ударни, Веселин Веселинов – бас, Мишо Йосифов – тромпет, и със специалното участие на оркестъра на Държавна опера - Варна.

По време на фестивала ще се проведат няколко извънконкурсни програми – „100-годишнината от арменския геноцид“ и „70 години от завършването на Втората световна война“. Сред филмите ще можем да видим „Носталгия“, “Белият град“, “Конд“, както и класиките „Летят жерави“, „Съдбата на човека“ и „Балада за войника“.

Петчленно жури ще оценява конкурсните филми. То ще бъде председателствано от професор Любен Халачев, а членове ще бъдат Сузана Перутонян (Армения), Арьона Козарева (Беларус), Ларина Сандро (Румъния) и Никола Попеску (Сърбия).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.