Last news in Fakti

1 Август, 2015 08:00 1 422 2

Предават чудотворна икона

  • предават-
  • чудотворна-
  • икона

В нея са вградени и мощите на четирима знакови светци – св. Пантелеймон, св. Харалампий, св. Дионисий и св. Петка Българска


На 1 август (събота) в 13 ч. от Националния исторически музей (НИМ) с подходяща церемония ще бъде изнесена и предадена на свещеника от Бургаската енория Емилиан чудотворната икона на св. Богородица Козница, разположен край град Драма, Гърция. В нея са вградени и мощите на четирима знакови светци – св. Пантелеймон, св. Харалампий, св. Дионисий и св. Петка Българска.

С полицейски експорт иконата ще бъде изпратена в Бургас, където около 16.30 ч. ще бъде посрещната от кмета на града Димитър Николов и сливенския митрополит Йоаникий пред храма „Св. Николай Чудотворец” в стохилядния квартал „Меден рудник”.

Храмът „св. Николай” в Меден рудник е може би най-уникалния храм в България. Излят от бетон и с огромни размери (той е втория по големина в България след „Александър Невски”), той стои недовършен вече няколко години. Свещеник Емилиан обаче е изработил иконостас от картон, макрофотоси вместо икони и вече една година служи в храма. Божидар Димитров, който е почетен гражданин на Бургас, се надява, че Света Богородица и четиримата светии освен, че ще облекчат болежки и страдания на вярващи бургазлии и туристи, ще поразвържат кесиите им и с даренията, които ще направят, ще се довърши църквата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Ако всички депутати дадат по една заплата няма нужда да се чака на парите от простолюдието. Ако беше джамия щяхте да видите за какво става на въпрос.
  • 2 слабо интелигентна

    0 0 Отговор
    разположен край град Драма, Гърция .... За кого става дума че е разположен край Драма, Гърция?!?!.....Нали ИКОНА се пренася, до Бургас, до Меден рудник ....