Last news in Fakti

1 Август, 2015 05:15 1 187 0

Фестивал на занаятите и изкуствата

  • фестивал-
  • занаятите-
  • изкуствата

Пресконференция по повод откриването на XIX Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” се проведе в зала „Варна” на Община Варна.

Председателката на Организационния комитет на изложението Веселина Савова, по чиято идея е създаден панаира, запозна медиите с програмата на най-голямото арт-изложение в България. От 1 до 21 август в Морската градина на Варна, майстори от цялата страна ще съживят българската история и традиции.

Сърцето на Панаира са майсторите. Те ще ви посрещнат с усмивка, ще разкажат за своето изкуство, ще позволят да разгледате прекрасните им творби, ще се зарадват да купите нещо. Някои от тях са нови в занаята, други са потомствени майстори, продължили направеното от бащи и деди. Работят с глина, дърво, мед, стъкло, рисуват, тъкат, коват, везат.

Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи. Но има едно нещо, което ги обединява – желанието да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни.

Нагледно може да наблюдавате и изучавате, а на някои места дори и да изпробвате, най-различни българските занаяти и да усетите тръпката да твориш с ръце и любов, като старите майстори. Ще се насладите и на един от най-старите български занаяти, които „Булгарика“ подкрепя и иска да възроди – каменоделството.

Талантите от училището в с.Кунино, отново ще демонстрират уменията си. А непосредствено до тях ще видите италианския консул за Варна и Бургас Антонио Таркуинио, който ще се представи, като автор на изделия от стъкло и метал. Ще видите още много майстори иконописци, керамици, автори на кожена пластика, дърворезбари, бижутери, майстори на рисувана коприна и стъкло. Савова информира още, че тази година Конкурсът за млади автори ще се проведе по по-различен начин.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ ще бъдат изложени номинираните творби на участниците в конкурса , в две направления: 1.Живопис и графика, 2.Скулптура. Жури, в състав носителите на награда „Варна” – Марина Русева и Венцислав Марков и Веселина Савова – председател на УС на „Булгарика” ще оцени и определи победителите в Конкурса за млади автори.

От 6 до 21 август 2015 г в Галерия „Къщата на майсторите“ Международният панаир на занаятите и изкуствата ще представи изявени художници от Русия, САЩ, Румъния, Германия, Франция, Корея, България, Словения и Италия.

Международният пленер за изящни изкуства, който се провежда в рамките на панаира, е едно от големите събития на изложението. Чрез пленера Варна се вгражда в творчеството на художници от цял свят. И тази година пленерът ще завърши с благотворителна изложба.

За доброто настроение организаторите са поканили изпълнители на автентичен български фолклор и други артисти. Всеки ден на сцена „Раковина“ ще има различни концерти.

В изградената сувенирна палата гражданите и гостите на Варна ще могат да гласуват  за най-добрия, според тях, сувенир. Първите петнадесет сувенира, събрали най-много гласове, ще бъдат подредени на пресконференция на 19 август, на която журналистите и операторите ще определят кои ще са победителите в Конкурса „Сувенири”.

Друг голям конкурс в богатата програма на най-голямото арт-изложение е конкурсът за произведения на изкуството. Международното жури е в състав проф. Бабияк от Русия, а Луиза Кала – Румъния и Весела Познер – Германия ще избере победителите в престижната надпревара.

Една от проявите, която се превръща в традиционна за изложението и е със сериозно национално звучене, е кръглата маса на тема „Църковните изкуства - съхранение и развитие”, на която богослови, свещеници, майстори дърворезбари и иконописци, реставратори, обсъждат благоустрояването на православните храмове.

Проектът „Слънца рисуват слънца“ е друго интересно събитие в съпътстващата програма на панаира. Той ще събере на едно място и ще приобщи чрез детската рисунка деца от варненски детски градини, деца с увреждания и деца лишени от родителска грижа. Докато рисуват своите рисунки пред сцена „Раковина” в Морската градина, малките слънца ще имат възможността да общуват заедно, да се забавляват и да намерят нови приятели.

Веселина Савова завърши пресконференцията, като отправи покана към всички жители и гости на Варна: „Трудно може да се опише всичко, което ви очаква от 1 до 21 август. Елате, вижте и отнесете със себе си спомена за едно красиво преживяване.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА