Last news in Fakti

3 Август, 2015 17:21 1 221 0

Николай Манолов с две престижни награди през юли

  • николай манолов-
  • престижни-
  • награди-
  • юли

Младият български изпълнител Николай Манолов, артист на „Жокер медиа”,  спечели две втори места на престижни музикални конкурси в Европа и Азия.

От 7 до 14 юли във Витебск, Беларус се проведе 24 –тото издание на „Славянски базар”. В него участваха 42 страни като в конкурса за изпълнители участниците бяха  21. Наред със славянските страни – Русия, Беларус, Украйна, Македония, Сърбия, Хърватия, Полша, Чехия и Молдова участваха и представители на Мексико, Куба, Италия, Румъния, Армения, Грузия, Азърбайджан и други. От 24 години  Българrя има представител в конкурса, но за първи път е сред наградените. В оспорвана надпревара от 21 участника на финала журито /за първи път няма представител от България, а миналата година е била Лили Ииванова/, в състава, на което влизаха и познати за  българската публика имена  - Прешес Уилсън „Иръпшън”, Мария Шерифович – победителката в Евровизия, Босон, допусна само 15 участника. Те се съзтезаваха в две конкурсни вечери – песен на славянски език в съпровод на Белоруския национален симфоничен оркестър под диригенствотот на Михаил Финберг и световен хит. Николай Манолов представи песента на Филип Киркоров „Жостока любов” и   „  Incompetе” на „Backstreet Boys”.  Гран - при спечели „Казахстанския Витас” – Димаш Кудайберген. Първо място бе за представителката на Беларус – Валерия Грибусова, а трето си поделиха изпълнителките от Русия и  Украйна.

На гала-концерта на закриването на фестивала,  присъства президента на Беларус – Лукашенко, който е патрон на събитието. Той сподели, че „Присъсщите на славяните гостоприемство и доброта в голяма степен определят неповторимия облик на фестивала и допринасят за неговата популярност в целия свят. Това е празник на всички, които със своето творчество правят живота по-добър и по-хубав, на всички, които умеят да ценят красотата, таланта и оригиналността”. На „Славянски базар” бяха   и министрите на културата на редица страни – участнички. Министърът на кулутрата на Казахстан пристигна в последния момент преди началото на събитието, за да сподели радостта от завоюваната награда. 26 телевизии показаха директно и на запис четирите вечери на конкурса. В рамките на „Славянски базар” бе проведен и детски конкурс, но там българската участничка – Марина Георгиева от Русе не успя да спечели награда въпреки достойното си представяне.  Наградният фонд на конкурса за изпълнител е 50 000 долара, а по мащабност събитието е сравнимо само с Евровизия. „Славянски базар” е член на FIDOF и два пъти е отличен като най-добър фестивал.

Няколко дни след завръщането си от Беларус Николай Манолов отново трябваше да защитава името на България - за първи път в сърцето на Азия на Международния конкурс за изпълнители „Мейкин Азия” в Киргизстан. Почти 20 часовото  пътуване,  голямата надморска височина на курорта Чолпон –ата на езерото Исса-кул, силната влажност  и неописуемият пек по време на репетициите в  Културния център „Рух –Ордо” , построен в памет на Чингиз Айтматов,   където се провеждаше конкурса, бяха предизвикателство не само за Николай,  а  и за повечето участници – 24 на брой, като 4-ма  бяха от Киргизстан. Имаше участници от  Южна Корея, Русия,  Румъния,  Турция,Армения, Азарбейджан и т.н.
Жури, председателствано от Дюсен Касеинов – генерален секретар на ТЮРСКОЙ  и без присъствието на нито един европеец, отличи с Гран-при  Бахрейн, първо място за  Лидия Исак – Молдова, второ - за Николай Манолов, трето – Киргизстан.
.
За скромните възможности на Киргизстан, провеждането на такъв мащабен конкурс си е направо подвиг, от който можем да се поучим, защото всичко се оказва възможно, когато дължавата е заинтересована да развива своята култура и туризъм и да работи със всички сили за популяризирането си  пред света. 

Чрез блестящото представяне  Николай Манолов накара много хора за първи път да чуят името България и да го свържат с нещо значимо, защото и двата фестивала са с многомилионна зрителска аудитория. Гордеем се с него и му пожелаваме нови успехи!
И още неотшумели емоциите  от почти едномесечната музикална надпревара, Николай вече обмисля новите предложения за следващи конкурси в Крим, Казахстан и Азарбайджан и персоналните покани за съвместни проекти от Босън и Роза Зергерли  - едно най-популярните лица на Азърбайджанския шоубизнес, член на журито на „Мейкин Азия”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА