5 Август, 2015 01:00 2 440 3

Кметът на Копривщица забрани чалгата по време на фолклорния събор

  • копривщица-
  • събор-
  • чалга-
  • забрана

Кметът на Копривщица Генчо Герданов забрани пускането на обществени места на чалга поне докато се провежда Национален събор на народното творчество в периода от 6 до 9 август. На юбилейното издание на събора се очаква да се изявят около 18 хиляди изпълнители, предаде БНР

Забраната да се слуша чалга е напълно закономерна, смята Герданов: 
Единствено по време на събора, който е автентичен, искам всички гости от цяла България и от цял свят да се потопят в българското ни творчество и това е причината да я издам заповедта. Помолих всички, които ще дойдат, ако имат възможност даже да бъдат в национални носии, да забравят за джиесемите и така да се потопим в една по-особена атмосфера.

В дните на събора, който ще премине под личния патронаж на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, среща ще си дадат хиляди почитатели на българското народно творчество. На седемте сцени на поляните в местността Войводенец и на две допълнителни сцени в самия град ще се изявяват певци, свирачи, танцьори и разказвачи на народни предания, обясни кметът на Копривщица и добави:
Официално ще бъде открит на 7-и, един ден след Преображение Господне, в което има дълбока символика. Имаме много приятели и българи, живеещи в чужбина и много чужденци. Една група американци искат да изпеят на откриването химна на Копривщица "Хубава си, моя горо".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 0 Отговор
    Браво на кмета ! Стига са промивали мозьците на младите ! Да се вьзстанови , запази и сьхрани БЬЛГАРСКОТО !!!
  • 2 армаган мустафов

    0 1 Отговор
    Тоя луд ли е? Сега ще го разпънат от ДПС, Евророма и БХК. Подозирам, че нито едно БМВ няма да има на тоя събор... ПОзорен ден за свободата в БълХария!
  • 3 ЧАЛГА

    0 1 Отговор
    Че тя и чалгата си е българска! Това е дискриминация! Кой каквото иска да си слуша! А БМВ-тата не ги ли правят в ХаскюVIEW?! Те май са си и те български коли...или не?! Кметът на Копривщица да не збаравя каква музика слушат неговите избиратели... все пак...Пък и той като пиине след 2 часа...