Last news in Fakti

28 Август, 2015 08:00 1 482 2

„Аполония“ е свидетелство, че българинът се интересува от изкуство

  • димо димов-
  • аполония-
  • свидетелство-
  • българинът-
  • интересува-
  • изкуство

Това е фестивал на професионалното изкуство и мисля, че всичко, което правим като театър, музика и т.н. тежи на мястото си, заяви проф. Димо Димов

„Аполония“ е свидетелство, че българинът се интересува от изкуство - 1
Снимка: Фейсбук

Фестивалът „Аполония“ е свидетелство, че българинът се интересува от изкуство, заяви за Факти.бг проф. Димо Димов, който е основател на фестивала.

През 1984 г. в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата "Аполония". Целта на това уникално явление в съвременната ни култура е да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения в областта на всички изкуства. Фестивалът включва театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма.

След над 30-годишната си история, равносметката е, че "Аполония"  става все по-известен и по-любим фестивал, смята проф. Димов. „Публиката идва в Созопол специално за "Аполония", което е едно утвърждаване през годините и това много ни радва“, заяви още той.

По думите му равносметка ще се търси, след като свърши и това издание на "Аполония".

Проф. Димов призова хората да разгледат програмата в сайта на фестивала и да посетят  това представление, което им е любимо. „За мен всяко едно от 85-те събития е стойностно и интересно. Програмата е толкова богата, че всеки човек може да намери поне няколко неща, които да му се харесат“, подчерта той.

Попитан, интересува ли се българинът от изкуство и остава ли му време за това в забързаното и грубо ежедневие, в което живее, проф. Димов заяви:

„Аз мога да говоря за "Аполония" и в тази връзка мога да кажа, че да, българинът се интересува от изкуство и то от сериозното изкуство. "Аполония" е фестивал на професионалното изкуство и мисля, че всичко, което правим като театър, музика и т.н. тежи на мястото си.“

31-вото издание на фестивала в Созопол започва днес, 28 август, и ще продължи до 5 септември. На откриването тази година ще бъде показан филмът “Урок”, събрал 29 награди и номиниран за една престижна евронаграда – наградата “Лукс” (LUX Film Prize) на Европейския парламент. Във филмовата програма на фестивала, освен игрални, са включени и документални филми. Сред предвидените за прожекция ленти са: “Събирач на трупове”, “Жената на моя живот”, “Бартер” – филм на БНТ, “Омбре”, “Юбилей”, “Съдилището”, документалният “Вълшебното огледало” на Любен Зидаров и филм за групата “Сантиментал суингърс”.

Спектакли на Мариус Куркински и Камен Донев, концерти на Насекомикс, Милица Гладнишка и Рут Колева и завръщането на дует Авеню са част от акцентите в програмата тази година.

В литературната част участват Чавдар Ценов, Людмил Станев, Иван Цанев, Деян Енев, Недялко Славов, Божана Апостолова.

Посетителите на фестивала ще могат да се насладят и на изпълненията на Балет Арабеск, които ще представят Лебедово езеро от П. И. Чайковски, Дон Кихот от Рихард Щраус, Баядерка от Лудвиг Минкус. Хореографиите са на Анна Донева, Боряна Сечанова, Татяна Соколова, а сценографията и костюмите на Ася Стоименова, Пламена Дичева, Ива Павлова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едно

    0 0 Отговор
    едно и също всяка година на комсомолско ниво,за пари ли се прави?
  • 2 Две

    0 0 Отговор
    Само като чуя "професионални ниво" ми става ясно за професионалистките:)