5 Октомври, 2015 04:30 1 997 0

Свиленград - една епоха в черно и бяло

  • свиленград-
  • картички-
  • изложба

Сред 75-те чернобели изображения е изложена само една цветна картичка, която представлява оцветена фотография. Направена е от военен кореспондент на 12 октомври 1912 г. в Свиленград.

Свиленград - една епоха в черно и бяло е изложба от фотографии и картички, представена в Общинска библиотека – Свиленград по повод празника на града 5 октомври. Една част от класическите изображения в черно-бяло са притежание на библиотеката, друга част са на Исторически музей-Свиленград и на частни колекционери.

Изложбата проследява възникването на града и неговото развитие през годините по отношение на строителството, архитектурата и благоустройството. Изложени са 75 снимки и картички, обхващащи периода от 1912 г. до 70-те години на XX век. Илюстрации на времето отпреди 1912 г. в Свиленград почти липсват. Фотоархивите са унищожени при опожаряването на града през 1913 г.

Изложбата показва, че въпреки несгодите, беднотията и ужасните събития по времето на Балканската и Междусъюзническата война, Свиленград успява да се възстанови отново от пепелищата, да изгради наново своя европейски облик и да продължи европейското си развитие.

Сред 75-те чернобели изображения е изложена само една цветна картичка, която представлява оцветена фотография. Направена е от военен кореспондент на 12 октомври 1912 г. в Свиленград. Изобразява триумфалното влизане на цар Фердинанд в новоосвободения град. Фердинанд сам оглавява военна и религиозна процесия с министри, депутати, военачалници и висши духовници, придружен от двамата си синове Кирил и Борис, за да демонстрира пред Европа и света победата на българското оръжие в първата битка от войната. Оригиналът на тази фотография се съхранява в библиотеката на Конгреса на САЩ – най-голямата библиотека в света.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА