Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 12:49 4 253 1

Изработват българска царска корона

  • изработват-
  • българска-
  • царска-
  • корона

Копието ще бъде направено безплатно и от дарено злато

Изработват българска царска корона - 1
Снимка: НИМ

На 5 октомври т. г. директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров е одобрил модела на средновековната българска корона, която се изработва безплатно от българския ювелир Стойчо Везенков, съобщиха от музея.

Златото за нея и за короната на царицата (1,5 кг) е дарение от проф. д-р  Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД. Дарение са и бисерите и скъпоценните камъни. Така, че за копието на короната няма да бъде похарчена и стотинка от държавния бюджет.

Идеята за изработване на короните на царстващите български двойки е дошла на Божидар Димитров, след като разбрал, че унгарската кралска корона, пред която благоговеят всички унгарци и която е изложена не в Националния исторически музей на Унгария, а в Унгарския парламент като символ на унгарската държавност, също е копие.

И ние, и унгарците, вследствие на злощастни исторически събития, сме загубили следите на средновековните владетелски корони. Божидар Димитров смята, че съществуват достатъчно подробни рисунки на средновековните ни корони – главно във фреските на Боянската църква и в костницата на Бачковския манастир.

За модел на възстановяваната в НИМ корона е взета короната на цар Константин Тих от фреска в Боянската църква от 1259 г.

След като копието бъде готово, Божидар Димитров възнамерява да го изложи за Коледа в НИМ, където то ще остане завинаги. В Народното събрание може само да гостува за седмица-две, каза директорът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Samuilov

    0 0 Отговор
    Поредната възстановка-менте. А Шамана на Републиката - консултант! Нали трябва да гушне хонорарче. Зад него наднича Главния Мултак - ще има и за него.