Last news in Fakti

13 Октомври, 2015 11:10 1 384 2

Реставрацията на Ларгото спира временно

  • ларго-
  • спира-
  • консервация
Реставрацията на Ларгото спира временно - 1
Вежди Рашидов показа на италианската актриса Клаудия Кардинале разкритите археологически находки при Ларгото. Снимка: БТА
Министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил да спре временно работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго, съобщиха от ведомството.
 
Рашидов събира група от експерти, които ще анализират изпълнението на тези дейности.
 
Министърът е взел това решение след сигнали от граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.
 
Една година след първоначалния сигнал нещата с археологическите разкопки в центъра на София изглеждат още по-зле. Гледката не е просто грозна, а вече е нелепа. Унищожението е факт. Това коментира Мария Щурова, която подаде сигнал за състоянието на разкопките.
 
„Не виждам старите руини, а невероятен кич. Червените тухлички – те са толкова идеално подредени, даже излъскани, на места са равномерно стъпаловидни, и изглеждат като безвкусна имитация, и не виждам предишните оригинални останки от римските зидарии. Това е много жалко, каза още Щурова.
 
В коментар по темата арх. Юлий Фърков, ръководител на проекта, заяви:
 
„Има няколко постулата – единият на Джон Ръскин, който се споменава, че всяко нещо се ражда, живее и умира. Нашите руини се раждат от ръцете на археолозите, живеят автентично, и е оставен така на вятара, на слънцето и на 27 пъти замръзвания и размръзвания през зимата и накрая умира. Това е текст, който защитниците на тази теза имат право да го проповядват. Консервацията на руините е реставрацията е дефинирана в много харти, не само във Венецианската харта”.
 
маме забележки, ще настояваме да се направят някои корекции, защото видимо сме далеч от желания резултат. Намираме се в третата четвърт на работата, така че не можем да съдим за крайния резултат. В подземната зона нещата са доста по-безпроблемни, но тук действително има проблеми. Новият вид тревожи. Има нужда от специална обработка с химикали и с други способи, за да се получи по-добра визия, допълни зам.-кметът на София – Тодор Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венелин

    0 0 Отговор
    какво пречеше и тези разкопки да бъдат покрити и запазени ??????
  • 2 Samuilov

    0 0 Отговор
    Да, ама кой ще вземе паричките? Мултака, Шамана или...