26 Ноември, 2015 22:32 1 296 0

И Хърватия иска тракийските ни съкровища

  • хърватия-
  • иска-
  • тракийските-
  • съкровища

Предлага ни на реципрочна основа ретроспективна изложба с творби на Иван Мещрович

И Хърватия иска тракийските ни съкровища - 1
Снимка: Министерство на културата

Силно впечатлени сме от новия български музей - Национална галерия „Квадрат 500“, както и от нейната представителна експозиция, ще се радваме именно в тази нова галерия в София в скоро време да гостува и ретроспективна изложба с творби на прочутия хърватски скулптор Иван Мещрович (1883-1962). Това предложение направиха по време на срещата си със заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова посланикът на Република Хърватия в София Н. Пр. Лйерка Алайбег и Мирослав Гашпарович, директор на Музея на изкуствата и занаятите в гр. Загреб, Хърватия.

Мирослав Гашпарович - директор на Музея на изкуствата и занаятите в Загреб, е на посещение у нас във връзка с представянето на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство”.

Иван Мещрович е един от знаменитите световни скулптори. Възпитаник на Виенската художествена академия, той още от младежките си години се прочува като изключителен и самобитен майстор на мрамора. Живее в Париж и Италия и до Първата световна война негови скулптури се издигат вече в няколко европейски града. По време на войната емигрира в Англия, след нея се връща в Загреб и става професор в Художествената академия, а по-късно и неин ректор. В този период неговият талант се проявява в целия си блясък не само в Югославия, но и по света – създава прочутия декоративен ансамбъл на индианците в централния парк в Чикаго, мавзолеите “Негош” в Черна гора и на Авала в Белград и много др. скулптурни ансамбли. В началото на Втората световна война напуска Хърватия и отива в Италия, а после в Швейцария. По-късно заминава за САЩ, където живее и твори до края на своя живот. Мещрович е един от най-ярките представители на монументалния модерен стил със своите динамични форми, подсилени с подчертани експресивни внушения - неподражаемо изящни в мраморните скулптури и величествени гранитни творения. Автор е на десетки статуи на видни личности, на скулптурни ансамбли, на повече от десет великолепни архитектурни решения, едно от които е и неговата вила с парк в Сплит, сега превърната във великолепен музей на изкуството.

Национална галерия „Квадрат 500“ притежава една знакова творба на Иван Мещрович - ваза в стил сецесион.

По време на срещата на заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова с посланик Лйерка Алайбег и Мирослав Гашпарович, директор на Музея на изкуствата и занаятите в Загреб, гостите от Хърватия подновиха поканата си част от експонатите и артефактите, представени неотдавна в рамките на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе” в Лувъра, да гостуват скоро и в някой от най-представителните хърватски музеи.

Директорът на Музея на изкуствата и занаятите в Загреб Мирослав Гашпарович предложи също в някой от водещите български музеи още догодина да бъдат представени и изложби на антично стъкло с уникални находки, открити по време на археологически проучвания край хърватското крайбрежие, както и на венецианска керамика.

В хода на разговора заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова изрази желанието си Хърватия, която е известна в цял свят с постиженията си в подводната археология, да задълбочи сътрудничеството си в тази сфера с българските специалисти, и по конкретно – с нашия Център за подводна археология. В перспектива би могло да се стигне и до организиране на съвместни подводни археологически проучвания и експедиции, като хърватските специалисти могат да споделят и своя сериозен опит от прилагането на иновативни археологически изследователски технологии, които ще бъдат много полезни за българската подводна археология, допълни тя. Бони Петрунова запозна Лйерка Алайбег и Мирослав Гашпарович и с най-мащабния морски археологически проект за изследване на подводното културно наследство на Черно море - Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project), който се осъществява от Центъра за подводна археология в България и Университета Саутхемптън, Великобритания, с участието на специалисти от различни страни, в рамките на който тази есен с два плавателни съда се проучваше дъното на Черно море в продължение на цял месец. На основата на данните от това много мащабно проучване на нашето крайбрежие ще бъде изготвена и карта на подводното културно наследство на България, отбеляза Бони Петрунова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА