Last news in Fakti

1 Декември, 2015 19:59 2 974 0

Има 90% шанс да бъдат разкрити скрити стаи в гробницата на Тутанкамон

  • египет-
  • тутанкамон-
  • гробница-
  • нефертити
Има 90% шанс да бъдат разкрити скрити стаи в гробницата на Тутанкамон - 1
Снимка АП/БТА

Гробницата на Тутанкамон продължава да разкрива своите хилядолетни тайни. Египет заяви, че има 90% шанс да бъдат намерени скритите камери в гробницата на фараона, въз основа на предварителните резултати от ново проучване, съобщава АП.

Говорейки по време на пресконференция в Луксор в събота, министърът по антиките Мамдух Елдамати каза, че резултатите ще бъдат изпратени в Япония за едномесечен анализ, преди търсенето да бъде възобновено.

Британският египтолог Николас Рийвс изказа теория, че Тутанкамон, по-известен като цар Тут, който умира на 19-годишна възраст, може да е бил поставен във външна камера на 3300-годишната гробница, която първоначално е била предназначена за кралица Нефертити.

Шокиращите резултати от проучването бяха оповестени в началото на октомври, когато Рийвс и други археолози сканираха гробницата и откриха две стаи, скрити зад северните и западните стени. Според него една от камерите най-вероятно е използвана за склад за погребалните вещи на фараона, а другата може да съдържа останките на Нефертити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА