Last news in Fakti

23 Декември, 2015 15:55 16 135 16

Руснаци даряват крупни суми за възстановяването на български старини

  • ним-
  • голяма базилика-
  • дарение-
  • реставрация

НИМ предприе кампания по реставрацията на Голямата базилика през август

Руски бизнесмен, който живее в Приморско, дарил 100 хиляди лева за реставрацията на Голямата базилика и манастира край нея в Плиска, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Той направил този жест след като научил за главнатароля на базиликата в покръстването на Русия през 988 г., както и за кампанията по възстановяването й, предприета от НИМ.

Мъжът дарил и 100 хиляди лева за аварийната консервация на средновековния храм „Св. Апостоли“ на нос Скамни в Созопол, разкопан преди пет години в рамките на програма  „Виа Понтика“ по време на първото правителство на Бойко Борисов.

Бизнесменът, силно вярващ християнин, пожелал анонимност, е вторият руски гражданин, който дарява крупна сума за реставрацията на Голямата базилика.

Първият е Андрей Кудрин, историк, автор на популярната книга „Неразгаданите мистерии на България“. Той дари всички приходи от продажбите на книгата за реставрацията на Голямата базилика. Мотивът му е същият – огромната роля на храма в покръстването на Русия, Украйна и Беларус.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    5 0 Отговор
    Браво на такива хора! Жив и здрав да е руснака, след него поне нещо ще остане (да се надяваме), ако министерство на културата съумее да изхарчи парите правилно.
  • 2 Е що така бе

    2 1 Отговор
    Руснаци???Аз пък си мислех че е БХК или Америка за България.......
  • 3 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ДОБРЕ ТОВА
    И ПАК ВЪРВЕТЕ С АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 4 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ДОБРЕ ТОВА
    И ПАК ВЪРВЕТЕ С АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 5 Селянин

    0 4 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ДОБРЕ ТОВА И ВЪРВЕТЕ ПАК СА НАДУПЕТЕ НА РУСНАЦИТЕ , СЛЕД ТУЙ НА АМЕРИКАНЦИТЕ , И Т.Н. - ПОСЛЕ И ДЕЦАТА СИ НАУЧЕТЕ ДА СА ДУПЯТ НА СУЛЮ И ПУЛЮ АМА УБАУ ТЪЙ КАКТО И ВИЕ СА ДУПИТЕ ЦЯЛ ЖИВОТ НА КОГОТО ВИДИТЕ , УГЪЗЕНИЦИ !!! - И ЧАКАЙТЕ ПОСЛЕ НЕЩО ДА СА УПРАЙ , НЕ НЯКОЙ ДА ВИ УПРАЙ ЩОТО 30 ГОДИНИ СА ВИДЯ КАК ВА УПРАЙХА СИЧКИТЕ , И ОЩЕ ВА УПРАВЯТ , АМА НА ВАС ВИЙ УБАУ ТЪЙ ДА ДРАЩИТЕ САМО !!!
    И ДА НЕ ВЗЕМЕ СЕГА ПЪК НЯКОЙ ПИШМАН УГЪЗЕНИК ЗА ПРАВОПИС ДА МИ ПИШЕ !- ЗАЩОТО АЗ МОГА ДА ПИША ГРАМОТНО НО НЕ ИСКАМ , И ТО Е ЗАЩОТО С НАВЕДЕНИ НЕКЪПАНИЦИ СЕ ПИШЕ КАТО С ТАКИВА - НЕГРАМОТНИ !!!
    ДРАСКАЧИ НЕКАДЪРНИ , ЧЕТА ВИ ИЗ ФОРУМИ И КЪДЕ ЛИ НЕ И ОБЯВИТЕ ВИ ЗА СКЪПИ ВОЗИЛА ЧЕТА , И ВИ ЗНАМ КОЛКО ПАРИ СТРУВАТЕ - КОЛКОТО ПОЛОЖЕНИЕТО В ДЪРЖАВАТА СТРУВАТЕ , И НЕ РЕВЕТЕ ПИСМЕНО ТУКА , АКО НЕЩО НЕ ВИ ХАРЕСВАШЕ ЩЯХТЕ НЕЩО ДСА ПРАВИТЕ ВМЕСТО ДА РЕВЕТЕ!!!
    НЕ ЩЕТЕ ДА СЕ ГОВОРИ ТУРСКИ В БЪЛГАРИЯ , АМИ ВИЕ БЪЛГАРСКИ НАУЧИХТЕ ЛИ , А ДЕЦАТА ВИ?>???
    ЕВАЛА БРАТЯ "българи" !

    Коментиран от #6, #7, #8, #9, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ййжч

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    Намали си чалгата, че не ти се разбира
  • 8 Рачко Пръдлето

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    Пий си редовно хапчетата и не се коси - роден си, отрасъл си и най-вероятно ще си умреш неграмотен.
  • 9 Рачко Пръдлето

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    Нещо не съм чувал скоро някой наш "бизнесмен" да дарява пари за благородни каузи. Но пък си имаме Евгени Минчев - един виден п...л, лорд и, не на последно място, ватман с дълбоки познания за всеки и всичко. ХвалА на такЪви люде!
  • 10 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    ЕЙ ФЕС
    КВО СЕ ПРАВИШ НА ИНТЕРЕСЕН
  • 11 Бай Иван

    1 0 Отговор
    селянина е прав ние само чакаме някой да ни управи но накрая се оказва че все ни надупват а тука е демократична държава и всеки е свободен да говори какъвто и език иска а и да е фес и да е турчин пак е български гражданин а в закона пише какъвто и да си и в коя държава да си всеки е длъжен да спазва законите на тая която се намира
  • 12 Сашо

    0 0 Отговор
    "Този който не познава историята и не се учи от нея ...
  • 13 киро

    2 0 Отговор
    Християнина си е християнин - свят човек ! Дай боже да доживеем да видим българин да дарява за такива каузи , но парите да се използват по предназначение , а не да отидат в нечия вила !
  • 14 голяма гад

    1 0 Отговор
    Да, това е радостно, нега Господ-Бог ги дари подобаващо..... все пак е истина, че ако нашите царе не бяха приютили кирило-методиивите ученици, при нас, а и в Русия и поволожието нямаше да има православие.....
  • 15 Дани

    0 0 Отговор
    "Мъжът дарил и 100 хиляди лева за аварийната консервация на средновековния храм „Св. Апостоли“ на нос Скамни в Созопол, разкопан преди пет години в рамките на програма „Виа Понтика“ по време на първото правителство на Бойко Борисов".
    Не разбирам защо все трябва да се споменава Бойко Борисов, като че ли разкопките са лично негова заслуга.
  • 16 Жорето

    0 0 Отговор
    а къде са нашите ПСЕВДО МИЛИОНЕТЧЕТА дето разграбиха България и я продадоха за центове?