7 Февруари, 2016 17:12 2 393 9

Издигнаха втора светеща статуя на български цар

  • издигнаха-
  • светеща-
  • статуя-
  • български-
  • цар

Скулптурата се намира във Видин

Издигнаха втора светеща статуя на български цар - 1
Снимка: Нова телевизия

Днес във Видин е бил монтиран паметник на цар Иван Страцимир, дело на скулптора Александър Хайтов, който е отговорен за изработката на спорната статуя със светещите очи на цар Самуил в София, съобщи БНР.

Авторът явно е решил да направи светещите елементи по паметниците своя запазена марка, като в случая трите кръста на средновековния ни владетел ще светят в бяло, зелено и червено (цветовете на българското знаме).

"Иконографията е спазена, в лявата ръка държи торбичката с пръст, която да му напомня, че е земен човек, въпреки това, че е владетел. На мен ми харесва. Ефектът е поразителен с трите кръста, които са на торбичката с пръст, жезъла и на главата. Те светят", коментира историкът Оля Миланова.

Монархът се намира в началото на парк "Рова" и е висок 2.30 метра, а изработката му е отнела три месеца и половина. Предстои да бъде поставена допълнителна патина върху паметника и да се сложи табела на постамента.

За направата на бронзовата творба са отишли 30 000 лв.

"Това е визията на цар от онези години. Трите кръста светят в цветовете на нашия трибагреник", обяснява Хайтов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоуст

    1 0 Отговор
    И тоя е македонец сигурно...
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Жалко не е като баща си.
  • 3 Георги

    0 0 Отговор
    Уважаемата А.Димитрова , която в случая се явява журналист - явно си няма и най-малка представа, какво държи в лявата си ръка цар Иван СТрацимир (определено е сбъркала и името му). Не ми се ще да си представям - накъде отива България.
  • 4 дшью

    0 0 Отговор
    "торбичка с пръст" за сферата (кълбото, топката), която държи ли става дума? Май в 10 клас ни обясняваха за царските регалии, корона, скиптър(жезъл) и топката (символ на държавата). То май и тронът е регалия ама дано някой по-начетен да обясни. Сигурен съм, че това което държи не е торбичка кръстче пълна с пръст...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 опсмопсус

    0 0 Отговор
    "Иван Срацимир".Торбичка с пръст!
    Авторке, бегай да се оправяш със супата, не пиши глупости да петниш българската история.
  • 7 халю

    0 0 Отговор
    Хаха егати светофара. Торбичката с пръст допълва снимката. Като си помисля, че се взимат луди пари за одобрение и реализация на такива проекти, да не говорим за яката лобистика...

    Коментиран от #9

  • 8 раптор

    0 0 Отговор
    Ехееее... Ще се запишем в историята като 1вата държава в света, изграждаща светещи паметници... Като нашите владетели други няма и за тва са толкова важни и бляскави! Да си пият ракията, да си хапват сланината... защо се занимават с култура и история! По добре никаква отколкото тази, ако някой ме пита!
  • 9 Иван Господинов

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "халю":

    Верно - идеално може да регулира някое кръстовище