Last news in Fakti

10 Февруари, 2016 06:15 3 947 0

Деси Тенекеджиева и Миро в Живот като на кино

  • деси тенекеджиева-
  • миро-
  • живот като на кино

Mащабният европейски арт проект стартира този месец

Точно 10 години след излизането на съвместния им хит “Когато всичко свърши”, Деси Тенекеджиева и Миро са готови с нов арт проект, който ще представят в 5 български града.

“Миро е уникален певец и артист и се радвам, че се съгласи с удоволствие да стане част от този наш толкова интересен експеримент - 12 музиканта, 17 филмови песни и композиции, 17 специални мултимедийни видео клипа и 33 фотографии, всичко това вдъхновено от любовта ни към киното. Ще изпълним едни от най-любимите филмови песни и музикални произведения и ще се опитаме да разкажем историята им лично. Защото изкуството е точно това - умението да разказваш истории по свой собствен начин. Прекрасно е и че има европейско финансиране към Министерството на културата, благодарение, на което такива идеи биха могли да се осъществят.”, сподели Деси Тенекеджиева, която е и продуцент на проекта.

“Живот като на кино” е арт проект на Фондация “Стоян Камбарев” и събира в едно музика, кино и художествена фотография, като дава поле за изява на над 100 както утвърдени, така и млади артисти, музиканти, художници, фотографи, които Фондацията подкрепя.

Музикален продуцент на проекта е композиторът и диригент Страцимир Павлов, който е носител на Голямата награда за полет в изкуството на Фондацията преди две години.

Oсвен звездите Деси и Миро в концертите участват певците Mr. VOG и Весела Янева, Борис Казаков /контрабас/, Валери Ценков/ ударни/, Чавдар Гочев - Чарли /китара/ Стоян Роянов - ЯЯ /кларинет, саксофон/ и Струнно трио 3V .

Изборът на лентите, вдъхновили проекта е селекция от филмови течения, маркирали миналия век - италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи.

Ето и някои от филмите, чиято музика ще прозвучи по време на концертите: “Кабaре” и “Ах, този джаз” на Боб Фос, „Списъкът на Шиндлер” на Стивън Спилбърг, „Циганско време” и “Ъндърграунд” на Емир Кустурица, „Закуска в Тифани”на Блейк Едуардс, “Магьосникът от ОЗ” на Виктор Флеминг и др. Не са пропуснати и две знакови български филмови песни.

Визуалният артист Димитър Дачев е отговорен за мултимедийната част на концерт-спектакъла с избрани сцени от филмите и специални кадри, заснети по време на снимачния период на фотосесиите.

Известният арт - директор Мариета Ценова е фотограф на 33-те кадъра, вдъхновени от шедьоврите на световното кино и дирижира тази част от проекта. Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение. Официалното представянето на изложбата се състоя в НДК през октомври и мина при голям интерес.

Всички концерт - спектакли започват в 19 ч. като публиката ще може да разгледа изложбата с фотографии в продължение на една седмица на същата локация. Единственото изключение прави Добрич, където официалното откриване на изложбата ще бъде в Градската галерия седмица преди концерта.

Входът е свободен както за изложбите, така и за концертите.

Проектът „Живот като на кино“ е сред десетте одобрени за финансиране проекта по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Договор № 24-10-М4-8/27.05.2015 и бе избран от Министерството на културата на Република България измежду 240 други кандидатури. Фондация „Стоян Камбарев” има 10% самоучастие в общата стойност от бюджета на проекта. Изпълнителен продуцент на проекта е Активист 38, а официален комуникационен партньор Публисис Груп България.

Ето и датите на концертите:

25 февруари 2016 Добрич – концерт в Младежки център Изложба в Градска Галерия /18.02 - 25.02/, откриване на 18-ти от 18ч.

27 февруари 2016 Варна в Градска Галерия , Изложба / 27.02 - 05.03 /

25 март 2016 Търговище в Художествена Галерия “Н. Маринов” Изложба / 24.03 - 30.03 /

31 март 2016 София в Клуб Карусел, Изложба / 31.03 - 06.04 /

08 април 2016 Пловдив в Кино Космос, Изложба / 08.04 - 15.04 /


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА