Last news in Fakti

31 Март, 2016 17:44 1 156 1

Подписахме нов петгодишен договор с Лувъра

  • подписахме-
  • петгодишен договор-
  • лувъра-
  • вежди рашидов-
  • жан-люк мартинез

Световният музей подкрепя българското председателство. Жан-Люк Мартинез предложи следващата българска изложба в Лувъра да бъде „Епохата на българските царе от 9 до 13 век“, за да види Европа шедьоври от християнска България

Подписахме нов петгодишен договор с Лувъра - 1
Снимка: МК

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез подписаха днес в Париж ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Музея Лувър, съобщиха от Министерство на културата.

Документът гарантира на България в следващите пет години много активно сътрудничество със световния Музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности, продължаване на българо-френската археологическа експедиция „Аполония-Понтика“ в Созопол с участието на Националния археологически институт с музей при БАН и на изтъкнати френски изследователи и обмен и обучения на специалисти от двете държави.

„Ако не бяха енергията и личният принос на министър Вежди Рашидов, едва ли щяхме да реализираме толкова успешната българска изложба „Епопея на тракийските царе“, която привлече в Лувъра милиони посетители, затова сега съм особено щастлив от новото ни петгодишно споразумение – то е основа за реализиране на нови съвместни проекти“, посочи Жан-Люк Мартинез. Той предложи следващата българска изложба в Лувъра да бъде „Епохата на българските царе от 9 до 13 век“, за да види Европа шедьоври от християнска България. В по-далечен план в Лувъра може да бъде направена експозиция от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София.

Вежди Рашидов получи днес в Париж категоричната подкрепа на Лувъра за културната програма на Българското председателство на ЕС през 2018 година. Готови сме да представим в София по време на българското председателство експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса, заяви Жан-Люк Мартинез в отговор на поканата на министър Рашидов Музеят Лувър да покаже в нашата столица своя изложба, докато по същото време Националната ни опера гостува в Гран Опера в Париж. Разговори за представяне на българската опера в Париж се водят в момента.

„Горд  съм с българското наследство и с българския талант и съм щастлив от новото Споразумение с Лувъра, защото така България има големия шанс да  продължи да бъде достойно представена на най-престижните места. С радост днес в Париж чух отново признанието, че „историята на Лувъра минава през България“, заяви министър Вежди Рашидов. Той подчерта амбицията на Министерството на културата да осигури показване на  най-доброто от българския талант в Европа и да направим възможното най-доброто от Европа да бъде показано в България.

Рашидов поднесе на Жан-Люк Мартинез личен подарък – скулптурна глава на Антони Гауди, която е направил преди време по портрет на прочутия испански архитект, известен с новаторския си и оригинален стил. Президентът на Лувъра подари на Вежди Рашидов ценен каталог от най-новите изложби в музея.

На подписването на новото петгодишно Споразумение днес в залите на Лувъра присъстваха българският посланик в Париж Ангел Чолаков и членове на ръководството на Лувъра.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б Димитров крадеца

    0 0 Отговор
    Как бе , те от Лувъра не са балами , знаят че всички съкровища от музеите ги откраднахме и подменихме с копия . За какво сътрудничество говорим ?