Last news in Fakti

29 Април, 2016 05:00 6 839 13

„Моята борба“ на Хитлер влиза в училищата?

  • моята борба-
  • адолф хитлер-
  • германия-
  • книга-
  • училища-
  • бавария

Новото издание - с анотации - се появи на германския пазар през месец януари

„Моята борба“ на Хитлер влиза в училищата? - 1
Снимка: БТА/ AP

Баварският парламент обсъди дали новото издание на книгата на Адолф Хитлер „Моята борба“ трябва да влезе в училищата, съобщи ДПА.

В началото на тази година четивото отново се появи на германския пазар – близо 70 години след края на Втората световна война.

Новото издание – под нова форма, със стотици анотации – е плод на няколко години усилена работа.

Опозиционните партии в баварския парламент – в това число социалдемократите и зелените – настояват „Моята борба“ да бъде изучавана в училищата, за да запознае младите с историята на страната.

Еврейската общност в германската провинция твърдо се противопостави на тази идея с аргумента, че книгата съдържа реч на омраза.

Публикуваната за първи път през 1925 година, „Моята борба“ представя възгледите на Хитлер за величието на арийската раса и плановете му за господство на Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс

    2 1 Отговор
    Това е много добра идея!
  • 2 mediator37

    4 2 Отговор
    Малко е късно. Вече младите не четат книги. Иначе щяха да се запознаят с националсоциализма, който е вид социалдемокрация, но патриотично настроена. Хитлер е считал, че негерманци нямат място в управлението на държавата и политиката, заради това изхвърля евреите и държавата му дръпва много напред. Те пък, недоволни, че са изхвърлени от лапачката, му спретват война да го унищожат. Но понеже е много силен войната прераства в световна.
  • 3 1234

    0 3 Отговор
    Идеално,ще махнем Вазов и Славейков, а ще сложим Хитлер.ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ДА ИЗМИСЛИТЕ??

    Коментиран от #5

  • 4 Шаран БГ

    1 3 Отговор
    Немците не е лошо да учат " Моята борба " на Хитлер успоредно със "Спомени и размисли" на Жуков Георгий Константинович! И той е бил човек като Адолф, със всичките му недостатъци и слабости. На малките германчета -- ЧЕСТИТО !
  • 5 ЮХРФ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Вазов и Славейков са теми за матура в баварските училища - няма как да ги махнат!

    Коментиран от #12

  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    Прочете ли изобщо статията преди да коментираш ? Изглежда, че не..
  • 7 Max Hater666

    0 0 Отговор
    Жуков често е критикуван заради това, че хвърля войските в безсмислени челни атаки, давайки многобройни жертви. Нему се приписва от съветската пропаганда циничният цитат: „Бабы опять нарожают“ („Жените пак ще народят“), когато го упреквали, че не му е жал за загиналите войници. Главен негов критик е писателят Виктор Суворов, който в трилогията си „Ледоразбивачът“ и най-вече книгите „Сянката на победата“ и нейното продължение „Взимам си думите назад“ опитва да развенчае митовете за Георгий Жуков. Според него, мемоарите на Жуков „Спомени и размисли“ представят изопачена информация и взаимноизключващи се факти в съчетание с комунистическа агитация и пропаганда, като целта му е да представи РККА, като небоеспособна, лошо въоръжена и напълно неподготвена за война.

    Коментиран от #13

  • 8 кучето шаро

    0 1 Отговор
    НЯМА ТАКАВА МАЛОУМЩИНА
  • 9 преминаващ

    0 0 Отговор
    абе хора вий акъл имате ли?
    айде вкарайте и томовете на ленин и томовете на бай тошо за да е пълно безумието
  • 10 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На Адолф Ал.Хитлер няма да вадим кирливите ризи ! Той е бил " гений и безгрешен " по всички направления !!
  • 11 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    ИМАМ СТАРОТО ИЗДАНИЕ
    ПРОДАВАМ ГО
  • 12 ДРБЧ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЮХРФ":

    Само и единствено показваш българина какъв кон с капаци е, как така Хитлер, ама защо той. Седи цял живот чети "Под Игото" и чакай нещо да научиш ;)
  • 13 Сибирь

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Max Hater666":

    Въобще тия думи първо ги приписват на Петър I,след това на Жуков.Но като и при двата случая са клевета. Дори напротив ,има запазена заповед,я която Жуков заплашва със съд командири,които не пазят живота на войниците! И доказан лъжец!Атаките срещу Жуков започват още през войната от Берия,а сле това и от Хрусчов.Като се включва и Конев,за благодарност,че Жуков го е спасил от съд и разстрел.Иначе Жуков е имал огромна популярност сред армията,особено сред строевите войници.