Last news in Fakti

29 Април, 2016 10:39 2 188 0

Днес е международния ден на балета

  • международния-
  • ден-
  • балета-
  • жан-жорж новер

Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО

Днес е международния ден на балета - 1
На снимката: Жан-Жорж Новер

На 29 април в България и по света се чества Международният ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт.

Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО.  

За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща" на балета в днешния му вид.  

Новер е роден на 29 април 1727 г. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц. Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера" и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета.

Негови учители са Жан-Дени Дюпор и Люи Дюпре. Получава първия си ангажимент като артист на Парижкият театър. Първата му изява е във Фонтенебло в двора на френския крал Людовик ХV – някъде около 1742 г. След сполучливия дебют Новер веднага получава покана за Берлин от принц Хенрих Пруски.

С връщането си в Париж той е приет в балетната трупа при театър Опера Комик, а скоро след това се жени се за актрисата и танцьорката Маргарита-Луиза Совьор. Същата година Новер се отправя на гастроли из театрите в европейски градове – до 1852 г. се изявява на сцените Страсбург и в Лион. Първият известен балет на Новер е „Китайски празник“, поставен е в Марсилия, Страсбург и Лион, но жъне най-голям успех в Париж през 1754.

Новер долавя, че в балета има един чисто живописен елемент, който е в основата на въздействащата му сила: “Балетът представлява картина, или по-вярно ред картини, свързани с едно цялостно. Сцената можем да разгледаме като платно, на което балетмайсторът запечатва своите мисли, посредством музиката, декорите и костюмите, дава на картината колорита, защото балетмайсторът е живописец!”

През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите", който полага основите на балетното „законодателство", В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА