Last news in Fakti

20 Май, 2016 12:09 13 936 5

Гости от Татарстан дойдоха с документи за общите ни корени

  • татари-
  • татарстан-
  • волжка българия-
  • корени-
  • история-
  • патриотичен фронт

Поводът за посещението е участие в дискусия, където учени от Татарстан ще обсъждат на базата на историята общите ни корени

Гости от Татарстан дойдоха с документи за общите ни корени - 1
Снимка: Патриотичен фронт

За пръв път в България по покана на парламента на посещение в страната ни са гости от Волжка България. Сред тях са проф. Буханов от Казанския университет, Ч. Богдан – ръководител на единствената българска автономия в гр. Уляновск. 

Поводът за посещението е участие в дискусия, където учени от Татарстан ще обсъждат на базата на историята общите ни корени, ще излагат историческите факти, ще анализират въпроси, свързани с културното наследство и религията, съобщиха от пресцентъра на Патриотичния фронт.

Преди да се срещнат с медиите гостите проведоха разговор с народните представители от групата на Патриотичен фронт, а техни домакини бяха зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов и председателят на групата за приятелство към НС Красимир Велчев.

По време на срещата бе изказана позицията, че ние сме едно цяло, с общи корени, но разпръснати по различни места. Гостите изразиха радост от факта, че за пръв път посещават страната ни и имат възможност за лични контакти с български парламентаристи. Те съобщиха, че в страната им са издадени 7 тома история на татарите, а вторият том от поредицата е изцяло посветен на България и българските им корени.

За пръв път след десетилетия такава представителна делегация от Татарстан посещава страната ни, каза на брифинга след официалната среща Красимир Каракачанов и добави, че за българския парламент това е голяма чест и повод за контакт, а като народ трябва да познаваме своите корени.

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов предупреди, че ще бъде лаконичен в изказването си пред медиите: „Когато следващия път чувате нашия девиз: „България над всичко“, разбирайте и Волжка България“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Палов А. М.

    16 4 Отговор
    Браво крайно време беше. Географски няма как да се обединим но духовно, културно , би следвало от планината Урал до Адриатиченско море ни има.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боян Ангелов

    0 0 Отговор
    Волга е една бара в РСМ!😂