25 Май, 2016 23:29 3 671 0

Уникална изложба на старинни катинари

  • старинни катинари-
  • уникална-
  • изложба
Уникална изложба на старинни катинари - 1
Снимки: Гюнер Шюкри

Уникална изложба на старинни катинари, беше открита от кмета на  община Ардино Ресми Мурад. В залата на общинския музей са подредени над 250 старинни катинари, брави и ключове от XVIII-и до началото на ХХ-и век от Европа, Русия, Индия, Персия, Китай, Тибет. Подобна експозиция може да се види в няколко музея по света. Тя е част от програмата, която Ардино подготви за 24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Тя е предоставена от Евгений Смирнов.

Уникална изложба на старинни катинари

„Изложбата е изключително интересна и по-този начин обогатяваме музейната експозиция. Сега задачата ни е да я популяризираме и да привлечем много посетители на града и общината. Общинското ръководство ще продължава да обновява и да модернизира музея с нови идеи. Имаме намерение на втория етаж да направим и музей на тютюна”, каза при откриването на експозицията кметът Ресми Мурад.

Официални гости на събитието бяха зам.-кметът на побратимената турска община Къркларели Адем Севим, общинският съветник от Къркларели Корай Челикканат, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, ръководството на общината.

Тук бяха общественици , настоящи и бивши директори на училища, учители и граждани.

68-годишният Петър Качулев от Кърджали, който за пръв път вижда подобна колекция заяви: „Уникални катинари, брави и ключове, които са събрани от различни краища по света. Поздравявам собственика, че я е предоставил на широката общественост, за да се насладят на събраната от него експозиция”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА