Last news in Fakti

27 Май, 2016 10:54 3 504 0

Откриха гроба на Аристотел

  • аристотел-
  • гроб-
  • стагира

Самият философ е учител на Александър Македонски. Аристотел е сред малкото личности в историята, изследвали почти всяка тема

Откриха гроба на Аристотел - 1

Все пак великият гръцки мислител и философ Аристотел е бил погребан в Стагира.

Това обяви на нарочна пресконференция известният археолог Костас Сисманидис. Той ръководи разкопките в Стагира от 1996 г.

Открихме гроба, намерихме олтара, за който се говори в древни източници. Така и пътят, водещ към погребението, разкри Костас Сисманидис.

Аристотел, ученик на Платон, умира през 322 г. пр Хр., след като създава всеобхватна философска система, обхващаща и сфери на съвременните дисциплини социология, логика и физика.

Древна Стагира се намира в покрайнините на днешното селище Олимпиада, разположено на източния бряг на Халкидическия полуостров.

Откритието е обявено в Годината на ЮНЕСКО, посветена на Аристотел.

Самият философ е учител на Александър Македонски. Аристотел е сред малкото личности в историята, изследвали почти всяка тема.

В науката той изучава анатомия, астрономия, география, геология, зоология, метеорология и физика. Във философията той пише за естетика, етика, икономика, метафизика, политика, психология, реторика и теология. Занимава се още с образование, чуждоземни обичаи, литература и поезия. Съчиненията му са на практика енциклопедия на древногръцкото познание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА