Last news in Fakti

31 Май, 2016 08:00 37 275 15

10-те най-добри екшън филми в историята на киното

  • 10-
  • най-добри-
  • екшъни

Това определено е любимият жанр на мъжете

Класическият екшън е един любим на повечето мъже, но поостарял в съвременното кино жанр. Днес студията предпочитат ефектни фантастики и фентъзи поредици, пред натъпканите с тестостерон пуканици, които владееха екраните през 80-те години на миналия век. Наследството на бате Арни, чичо Брус и Слай обаче не е забравено. Днес доста фенове на комерсиалното кино се развличат с техните тупалки, които бяха пикът на киното преди години. Днес естествено те си имат и своите наследници като Джейсън Стейтън и Вин Дизел.

За това и Факти.бг ви предлага класация на 10-те най-добри екшън филми в историята на киното.

10. Транспортер

Каквото и да си говорим, Люк Бесон е кралят на модерния екшън. Той е доказал, че много добре знае формулата за направата на ефектни пуканици, развиващи се паралелно в няколко страни. Абсолютен пример за това е оригиналният „Транспортер“, който даде рязък импулс на кариерата на Джейсън Стейтън като екшън звезда. Главният герой е бивш американски командос, който във Франция се занимава с превоз на на различни „пратки“, като е известен с това, че никога не пита и не се интересува какво превозва. Нещата се объркват, когато негови клиенти се усещат, че е разбрал, че превозва дъщерята на азиатски мафиот. Така той започва скоростна надпревара с мафията в опит да спаси момичето. Иначе филмът е странна комбинация, в която американски командос, помага на дъщерята на азиатски бос във Франция.

9. Мисията невъзможна

През 1996 г. Том Круз се снима във филма, който е римейк по популярен сериал от 80-те. В лентата той е агент от специален отряд на ЦРУ за извънредни мисии. В една от мисиите обаче са избити повечето членове от екипа, като службите го набелязват за единствен заподозрян. Итън Хънт започва истинско околосветско пътешествие, обединявайки се с различни агенти, със задачата да проникне в централата на ЦРУ. На края естествено се оказва, че нищо не е какво изглежда, за да получи публиката един култов шпионски трилър.

8. Мръсният Хари

Клинт Истууд е един от родоначалниците на модерния екшън, като през 70-те години на миналия век нямаше по-култов екшън герой от полицай Хари Калахан. Брутално ченге и истински гадняр, който говори чрез своя култов Магнум – 44.

Ако си бандит и Хари те сгащи, можеш да си сигурен, че ако не свършиш с куршум в главата, ще изядеш голям бой, преди да видиш своята килия в затвора. Нещата се усложняват, когато Хари тръгва по следите на мистериозен снайперист, сеейки хаос след себе си. Това определено е екшън, който зададе стандартите на жанра.

7. Бързи и яростни

Реално погледнато това е най-печелившата екшън поредица в историята. Едва ли след първият филм някой си е представял, че днес вече ще има 7 такива от бранда, с планове за поне още два, но това е факт.

Най-добрият филм от поредицата обаче си остава първият, защото той носеше тази специфична атмосфера, която се изгуби в останалите части. Общо взето нещата се въртят около полицай под прикритие, който се внедрява в банда от улични шофьори, докато разследва поредица от обири.

Сюжетът е тривиален, но индивидуалността на филма се придаваше от колите. И до днес за повечето фенове първата част е по-скоро филм за автомобилни надпревари, от колкото гангстерски такъв. Реално погледнато продукцията изстреля кариерите на актьори като Вин Дизел, Пол Уокър и Мишел Родригес. Филмът откри и една изцяло нова територия в киното, която и до днес е експлоатирана от доста режисьори.

6. Лудият Макс 2

Това е антиутопия, издържана в най-добрите стандарти на екшън жанра. Филмът ни пренася близкото бъдеще, където светът тъне в разруха след ядрена война, като отделни престъпни групи водят война за петрол. Макс е самотен боец, който по случайност попада в малко селище, заобградено от зловеща престъпна банда, която иска да открадне запасите от бензин на местните. Следват луди преследвания с коли, експлозии и престрелки.

Филмът може и да се развива в бъдещето, но е по-скоро издържан в стила на нещо като съвременен уестърн. Мел Гибсън пък затвърждава реномето си на силен екшън актьор. Според повечето зрители това е най-силната част от първата трилогия на Джордж Милър.

5. Батман: Черният рицар

Да, това е филм за Батман, но не е типичната лента за супер герои. Филмът е по-скоро микс между екшън и психо трилър, което го прави прекрасен пример за жанра. Лентата е мрачна и напрегнати и ни представя невероятен злодей като Джокера. Откриващата сцена пък е една от най-запомняща е в този жанр като цяло. Останалото са страхотни преследвания, психологически игри и надлъгване.

4. Скорост

Това е от филмите, които успяват да вкарат в публиката напрежение чрез всеки свой кадър. Основният сюжет се върти около автобус, в който има заложена бомба, която ще избухне, ако той падне под определена скорост. Сюжетът с автобуса обхваща около 1 час, като в останалото време има примесени още няколко ефектни екшън сцени. Във филма има и истинска игра на котка и мишка между ченгето и злодея, което определено ни предоставя страхотно забавление. Освен това „Скорост“ даде началото на кариерите на Киану Рийвс и Сандра Бълок, което само го прави още по-атрактивен.

3. Рамбо

Повечето от филмите за Джон Рамбо спадат по-скоро във военния жанр, но първата част е класическа екшън история. „Рамбо“ е от екшъните с доста силно социално послание, представящ ни един от най-добрите антигерои в историята на киното.

Силвестър Сталоун влиза в ролята на бивш войник от Виетнам, който след като напуска своята служба е психически разклатен от нещата, които е преживял. В същото време е отхвърлен от обществото, ненавиждащо спомена за войната. Нещата излизат от контрол, когато той е нападнат от полицията в малък град. За да се защити той убива полицай и започва бягство от властите , което води до хаос и истерия.

Освен взривове и стрелба, филмът представя една тъмна част от историята на американското общество. Джон Рамбо пък е много повече от стандартен екшън герой.

2. Умирай трудно

Джон Маклейн е абсолютният пример за готин екшън герой, на който мъжете се възхищават. Цапнато в устата ченге, което не се бои да отнесе голяма доза бой, за да се разправи с престъпниците. Ролята на Брус Уилис и до днес е една от най-култовите в комерсиалното кино. Филмът постави началото и на цяла един специфичен survivor жанр. Полицай попаднал сам в сграда, превзета от терористи, който използва подръчни средства, за да се справи с опасността. Подобен сюжет със сигурност сме го гледали и в други филми.

1. Смъртоносно оръжиe

Един екшън трябва да е зрелищен, експлозивен и забавен. Всичко това се съчетава в „Смъртоносно оръжие“. Всички сме гледали филми за двойки ченгета, но този наистина е различен. Мел Гибсън е в ролята на лудия и абсолютно неконтролируем Мартин Ригс, който няма задръжки да пребива и разстрелва престъпници. Дани Глоувър пък е семейният и изключително уравновесен Роджър Мърто, който просто иска да изкара спокойно последните години от службата си. Двамата се обединяват, за да забъркат един хаотичен екшън, пълен с готини лафове и луди престрелки. Всяка една от четирите части на поредицата е изключително забавна. Това е един от малкото филми, съчетаващи екшън, хумор и семейно забавление по толкова добър начин.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пабло

    6 0 Отговор
    Някой филм с бат Арни няма ли?
  • 2 Коча

    3 0 Отговор
    Най великия е "Преброяване на дивите зайци"
  • 3 можел да се отърве невредим

    4 0 Отговор
    Къде пък ги видяхте тея хубави фентъзита и фантастики, че аз умирам от глад за такова и си въртя като побъркан старите сериали Стар Трек, Вавилон 5, Старгейт, Бойна звезда Галактика, че и Андромеда. То бива безхаберие при днешните филми ама той тоя жанр съвсем е пренебрегнат, освен ако не ми предлагате да гледам Игра на тронове - какво друго има???
  • 4 Брус Ли

    2 0 Отговор
    Смъртоносно оръжие е повече комедия отколкото екшън ...
  • 5 Били Зейн

    2 2 Отговор
    №1 " СНАЙПЕРИСТ" - 2007 Г. С МАРКИ МАРК - МАРК УОЛБЪРГ...

    Коментиран от #13

  • 6 гост

    7 1 Отговор
    направо се изложихте..как може подобна класация без бат Арни...Заличителя примерно може спокойно да се сложи в тази класация, да не говорим за Истински лъжи
  • 7 мирон

    3 0 Отговор
    Най-добрият екшън в историята на киното е комедия. Браво!
  • 8 Прасе

    0 0 Отговор
    A "Истински лъжи"???
  • 9 Мой

    5 1 Отговор
    Тая класация не ми харесва, аз си имам моя:
    1. Командо
    2. Хищника
    3.... който си харесате.
  • 10 ПИЧ

    2 1 Отговор
    Няма класация без Арнолд Шварценегер!!!
    Терминатор: Генисис (2015) – Пазителят
    Непобедимите 3 (2014) – Тренч
    Саботаж (2014) – Джон „Брийчър“ Уортън
    Невъзможно бягство (2013) – Ротмайър
    Последната битка (2013) – Рей Оуенс
    Непобедимите 2 (2012) – Тренч
    Непобедимите (2010) – Тренч
    Около света за 80 дни (2004) – Принц Хапи
    Терминатор 3: Бунтът на машините (2003) – Терминаторът
    Косвени Жертви (2002) – Гордън Брюър
    Гигант в Манхатън (2001) – Гигантът
    Шестият Ден (2000) – Адъм Гибсън
    Краят на дните (1999) – Питър Хаймс
    Батман и Робин (1998) – Мистър Фрийз
    Коледата невъзможна (1996)- Хауърд Лангстън
    Истински лъжи (1994) – Хари Таскър
    Последният екшън герой (1993) – Джак Слейтър
    Терминатор 2: Денят на страшния съд (1992) – Терминаторът
    Ченге в детската градина (1994) – Джон Кимбъл
    Зов за завръщане (1990) – Дъг Куейд
    Джуниър (1994) – Алекс Хесе
    Близнаци (1988) – Джулиъс Бенедикт
    Червена топлина (1988) – Иван Данко
    Бягащият човек (1987) – Бен Ричърдс
    Хищникът (1987) – Дъч Шефър
    Сурова сделка (1986) – Марк Камински
    Командо (1985) – Джон Мейтрикс
    Червената Соня (1985) – Калидор
    Терминаторът (1984) – Терминаторът
    Конан Разрушителя (1984) – Конан
    Конан Варварина (1982) – Конан
    Историята на Джейн Мансфийлд (1980) – Мики Харгитай
    Scavenger Hunt (1979) – безименна (второстепенна) роля
    Злодеят (1979) – безименна (второстепенна) роля
    Pumping Iron (1977) – себе си
    Остани гладен (1976) – Джо Санто
    Дългото сбогуване (1973) – безименна (второстепенна) роля
    Херкулес в Ню Йорк (1970) – Херкулес
  • 11 Чакала

    1 1 Отговор
    Арни и дебелак, Стейтъм има някакво ци--нско излъчване което не понасям, Том Круз е гей, Киану риивс и онеа от бързи и яростни са аматьори, тъй че истински екшън герой са Сталон, Клинт Истууд, де Ниро също може да мине, Ван Дам В ранният си етап ......

    Коментиран от #12

  • 12 Истината

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чакала":

    Мога да ти кажа,че нищо не разбираш от кино.Стейтъм има много добри екшъни като "Crank","The Mechanic" и други."John Wick" на Киану Рийвс също е на много добро ниво,много по-високо от това на всеки от екшън филмити със Сталоун.Като изключим рокитата,другите ми филми от сорта на Непобедимите X са бози.Последните две серии от поредицата "Мисията невъзможна" също са много качествени.
  • 13 Кондьо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Били Зейн":

    Какво гледаш в този филм ? Г.за на уолбърг ?
  • 14 Фен

    4 0 Отговор
    Смешна класация.Какъв екшън е Батман?
    А да не споменеш Терминатор,Хищникът,Командо или Конан си е голям пропуск.
    Също липсва и класикът Чък Норис.
    Забравили са също и поредицата за Джейсън Борн,това е истински екшън направен много близо до реалността.Бойните сцени са правени от Джеф Имада. Който е чувал за Дан Иносанто последовател на Брус Ли му е ясно за какво става дума.
    Има още много пропуски но няма смисъл да изброяваме всичко.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.