Last news in Fakti

25 Юни, 2016 03:15 4 041 0

„Тристан и Изолда“ на сцената на Софийската опера

  • тристан и изолда-
  • софийска опера-
  • постановка-
  • пламен карталов-
  • сцена

Истинската любов трябва да се изживее, с цената на всичко

„Тристан и Изолда“ на сцената на Софийската опера - 1
Снимки: Софийска опера

На 14 и 17 юли, от 18:00 ч. Софийската опера ще вдигне завесата за постановката на  акад. Пламен Карталов  на операта „Тристан и Изолда” от Рихард Вагнер. Към тази творба на гениалния композитор днес у нас има огромен интерес. На сцената се разгръща  любовният копнеж и изпепеляващата страст на самия автор. В операта Вагнер третира своя личен живот.

Как се стига до написването на „Тристан и Изолда”?

От 1849 до 1858 г. Рихард Вагнер живее в Швейцария. По това време той работи усилено над своята тетралогия „Пръстенът на нибелунгите“. Работата му върху това „произведение на неговия живот“ е извънредно напреднала - „Рейнско злато“ и „Валкюра“ са завършени, написана е и първата половина на „Зигфрид“. През 1857 г. композиторът неочаквано оставя „Зигфрид“ и започва усилено да работи върху „Тристан и Изолда“. Ето как Вагнер обяснява това в едно писмо до Лист:

„Отведох моя млад Зигфрид в дъното на самотната гора. Тук го приспах и със сълзи на очи се сбогувах с него. Принудително си го наложих. Изтръгнах го от сърцето си, за да го погреба жив. Трябваше да водя със себе си тежка и сурова борба, за да стигна до това решение. Ще се завърна ли някога при него?“.

Причината за всичко това е най-вече любовта на Вагнер към Матилда Везендонк, жена на неговия приятел и покровител Ото Везендонк. Със семейство Везендонк Вагнер се запознава през 1852 г., а пет години по-късно отива с жена си Мина Планер да живее в тяхната вила, която са наричали  „Убежището на зеления хълм”. Отявлен покорител на женските сърца , между Вагнер и Матилда Везендонк се поражда силна и взаимна любов, плод на която е „Тристан и Изолда“.

През 1858 г., за да не се стигне до скандал (въпреки твърдението на Вагнер, че любовта им е била само блян), той трябвало да напусне Цюрих и да замине за Венеция. Композиторът изтъква, че „Тристан и Изолда“ е един паметник на неговия блян... Вагнер е използвал множеството варианти на широко известната келтска легенда за Тристан и Изолда за любовта, която е по-силна от смъртта.

Има разказ, записан преди 800 години, но той е бил предаван от уста на уста из цяла Европа поне хиляда години преди това. Тази прастара история съдържа в себе си въпроса има ли право любовта да пренебрегне обществените закони? При Вагнер любовта получава абсолютната свобода.

Вагнер пише либретото, преди да е написал и една нота за операта. В либретото свободата е над закона.

С тази опера композиторът се опълчва срещу девиза на френското Просвещение "Мисля, следователно съществувам", заявявайки: "Предчувствието е повече от знанието." Дамата, която ще бъде Изолда, е  Радостина Николаева, съобщиха от Софийската опера.

„Тристан и Изолда” на сцената на Софийската опера и балет внася през месец юли едно послание към  публиката : че истинската любов трябва да се изживее, с цената на всичко – каквото й да ни струва това. Прекрасните дуети между  Тристан – Мартин Илиев  и Изолда – Радостина Николаева, ни извеждат извън времето и пространството, в сферата на духа, където любовният копнеж и изпепеляващата страст доминират над всичко друго. Останалите герои ( изпълнители ) са подчинени на това чувство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА