Last news in Fakti

27 Юни, 2016 22:00 5 780 0

Вижте короната на българските царици

  • корона-
  • български-
  • царици
Вижте короната на българските царици - 1

В Националния исторически музей (НИМ) за първи път беше представена корона на българската царица от Втората българска държава.

Короната на българските царе от от 1204 до 1395 г., която е изложена от декември 2015 г. в НИМ и на българската царица са изработени изцяло от дарителски средства на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, подарил 1,5 кг чисто злато, на Елена Василева, дарила над 1000 бисера за короните и на ювелира Стойчо Везенков, който дарява труда си, припомнят от НИМ.

Посетителите ще могат да видят короните от 27 юни т. г. в Слънчевата зала на музея. Така през летния сезон НИМ ще посрещне своите гости с нови ценни експонати.

В края на миналата година короната на българските владетели от втората българска държава беше възстановена по поръчка на Националния исторически музей (НИМ) и беше изложена в него. Женската корона вероятно е носена от съпругите на царете Ивайло, Иван Асен II и Светослав Тертер.

Цар Калоян е първият владетел, който слага този символ на главата си след пет години преговори с папата. До 1395 г. неговата корона носят всички български царе.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА