Last news in Fakti

30 Юни, 2016 08:51 1 509 0

Експерти искат вето за поправките в Закона за културното наследство

  • експерти-
  • искат-
  • вето-
  • закон-
  • културното наследство
Експерти искат вето за поправките в Закона за културното наследство - 1

Археолози, архитекти, реставратори и художници ще протестират днес пред Народното събрание с искане президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство.

Спорните текстове бяха приети окончателно миналата седмица. Те предвиждат общините, а не националният институт за недвижимо наследство, да оценяват допустимите намеси в ценните обекти от категория местно значение и по-ниско, които са преобладаващото количество паметници на културата в страната. Логиката на законодателя е, че наличието на структури по места ще ускори процеса за взимане на решение.

Според експертната общност обаче това отваря вратите за безпроблемно унищожение на ценни сгради, тъй като местната власт и сега не успява да устои на инвестиционен натиск. Експертите протестират от внасянето на поправките за разглеждане миналото лято. С предложените изменения на закона се създават предпоставки за корупция и промени на културни ценности, без необходимата експертиза и поставя цялото културно наследство на страната в риск, пишат протестиращите в обръщението си до президента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА