27 Юли, 2016 03:45 1 862 0

Балет "Арабеск" закрива Opera Open на Античния театър в Пловдив

  • балет-
  • "арабеск"-
  • opera open-
  • античния театър в пловдив
Балет "Арабеск" закрива Opera Open на Античния театър в Пловдив - 1

Балет „Арабеск“ закрива Opera Open на Античния театър на 29 юли от 21.00 ч.  със  спектакъла „Пандора“ - един от най-предизвикателните проекти на трупата от последните 10 години,  камерна опера с хореографски сцени по музика на холандския композитор Пол ван Брюхе и българския композитор Петър Дундаков.  Един спектакъл на Боряна Сечанова, който изследва съзнанието на съвременния човек като действително вместилище на доброто и злото. Пандора – като наказание, отмъщение или изкупление на моралния хаос. Сценографията и костюмите са създадени от Никола Налбантов, текстовете на песните са на холандския либретист Берто Рейндерс.

За първи път специално създадената за спектакъла партитура ще бъде  изпълнена от оркестъра на Държавна опера, Пловдив, с диригент Диан Чобанов  

Една от най-въздействащите находки в този спектакъл е  участието на три женски гласа. Идеята е на композитора  Пол ван Брюхе. Очарован от фолклора ни, той  свързва два различни музикални пласта -  оперен глас /в изпълнение на Мариана Панова, сопрано, солист на Държавна опера, Пловдив и два ниски гласа Евелина Христова и Даниела Димитрова от Мистерия на българските гласове. С присъствието си те напомнят на хора в древногръцки театър.

Абсолютната прима на „Арабеск“ – Теодора Стефанова пресъздава една прекрасна и космически самотна Пандора. ). Ролята на Пира, дъщерята на Пандора и първата простосмъртна жена, се изпълнява  от Марина Попова.

Спектакълът, изпълнен от артистите на Балет „Арабеск”, е истинско зрелище  от светлина, музика и танц, създаден не за да отприщи злото, а да радва сетивата.

Митът за Пандора е разказан в седем картини за седемте смъртни гряха и тяхната проекция в нейното съзнание. Пандора – коя е тя?. Защо не я чувахме досега? Приемахме ли я за даденост....очевидно, но тя не ни обвинява за това.  Тя е една от нас смъртните, тя е първата смъртна жена, майката на първото родено дете. За първи път чуваме гласа на Пандора, която разказва на нейната дъщеря своята история -  коя е тя и за какво е тук? И докато слушаме тази история, ние осъзнаваме, че Пандора е мислила за своя живот, за своята съдба, за своята вяра. Накрая тя знае, както и ние, че историята не допуска други възможности

Спектакълът е награден за ярки постижения в областта на културата с Наградата на Столична община за най-добър спектакъл, 2015,  Лауреат на  КРИСТАЛНА ЛИРА на СБМТД, 2015 и е номиниран за Наградата на БНР  „Музикант на годината“ в категория – „Премиери“.  

„Пандора“  е подкрепен от европейската културна програма на Performing Arts Fund Nl и от  програма „Култура” на Столична община.              

                                                                                             

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА