Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 13:06 4 139 0

Китаец е най-влиятелният в изкуството

  • изкуство-
  • китай-
  • вейвей
Китаец е най-влиятелният в изкуството - 1
Стадионът "Птиче гнездо" в Пекин

Китайският дисидент Ай Вейвей бе обявен за най-влиятелната фигура в съвременното изкуство от списание ArtReview, пише Ройтерс. Той е автор на проекта за строителството на прочутия олимпийски стадион в Пекин, известен като „Птичето гнездо“. Вейвей бе арестуван  за 81 дни, което предизвика вълна от международно недоволство. Според негови близки причина за задържането му са критиките срещу китайската комунистическа партия.

Последният му арт- проект представлява инсталация в Лондон, направена от милиони копия на слънчогледови семки от порцелан.

„Мисля, че наградата е по-скоро за разширяването на идеята за изкуството, което да не е просто държано в галериите и музеите“, коментира китаецът.

 

Вижте инсталацията "Слънчогледови семки" на Ай Вейвей в Лондон:

 

С приза Вейвей е признат за най-влиятелен човек в изкуството по света днес. Той е роден през 1957 г. в Китай. Занимава се със скулптура, архитектура, фотография, кино и още изкуства. Има и ясна политическа позиция в защита на демокрацията и човешките права, алармира и за корупционни скандали. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА