Last news in Fakti

24 Август, 2016 23:30 904 0

Четвърто издание на "Стара хартия за нова книга"

  • деца-
  • книги-
  • четат-
  • стара хартия
Четвърто издание на "Стара хартия за нова книга" - 1

Кампанията "Почисти и прочети" или "Стара хартия за нова книга" е пред поредното, четвърто свое издание. Инициативата е насочена към деца от всички възрасти и техните родители и учители. Идеята е децата да растат с любов към книгата и отговорно отношение към природата, съобщава БНР.

Всяко дете, което предаде поне 5 кг стара хартия, ще получи нова книга и подарък от организаторите на празника. Тази година провеждането на кампанията съвпада със 100-годишнината от рождението на един от най-обичаните детски автори - Роалд Дал, разказва организаторът Виктория Бисерова:

В България той стана по-популярен през последните десетина години, не само покрай филмите, които направиха неговите произведения по-харесвани, а и покрай книгите, които излязоха.

Кулминацията на празниците е на самия рожден ден на автора - 13 септември:

Започваме  на 10 септември в Хасково, на 11 септември сме в София, на 17септември във Варна и на 18 септември приключваме в Русе.

Децата ще могат да спечелят семейни билети за кинопрожеция като дойдат на събитията в съответните градове и участват във викторините. От 18 август до 30 септември тече и конкурс за кратък разказ с измислени думи, който децата могат да изпращат на адрес [email protected].

Провокираме децата да измислят свои думи, които да вплетат в измислена от тях история, допълва Виктория Бисерова:

Подготвили сме навсякъде детска програма, така че децата да не си мислят, че четенето на книги и опазването на околната среда са скучни занимания.

Събраната хартия ще бъде върната, а средствата - осребрени в книги.

Ще бъде подпомогнат библиотечният фонд на различни организации в цялата страна.

Миналогодишната равносметка на кампанията сочи, че са се включили над 5 хиляди деца от три града, а тази година се очакват около 7 хиляди деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА