Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 08:30 2 331 0

Неувяхващият цвят на гейшата

  • гейши-
  • изложба-
  • етнографски музей-
  • дни на японската култура в българия-
  • японска култура-
  • традиции

Изложбата ще разцъфне в приемната на царица Йоанна

Неувяхващият цвят на гейшата - 1

Тази година за първи път в България ще бъдат представени реплики на цумами канзаши — красивите цветя от плат, които носят японските гейши. Това съобщиха от Етнографския музей.

На 11 октомври от 18:00 часа, в рамките на двайсет и седмите Дни на японската култура в България, в Националния етнографски музей ще разцъфне изложбата „Неувяхващият цвят на гейшата“.

Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Япония в България. Цветята канзаши ще бъдат подредени в Огледалната зала на музея, където е била приеманата на царица Йоанна Българска.

Неувяхващият цвят на гейшата

Още от древността японките са украсявали косите си с канзаши, като в началото те са били съвсем обикновени, а през периода Едо са станали по-изящни и сложни. Като повечето неща в Япония и те са подчинени на идеята за сезонността и за всеки месец има определени цветя или предмети, чиито образи се използват. Изработката им е дълга и трудоемка, тъй като всяко едно листче на цветовете е отделно квадратче плат, сгънато и залепено с оризово лепило. Макар по традиция да са носени само от маико-сан, т.е. обучаващи се гейши, в днешно време техни по-опростени варианти се радват на голяма популярност сред широката публика, включително под формата на обици, брошки и други.

Неувяхващият цвят на гейшата

В рамките на тази изложба ще бъдат представени реплики на традиционните канзаши, както и модерни варианти на това древно изкуство. Посетителите на музея ще могат да научите повече за него и за самите гейши по време на лекцията „Гейшите — мит и реалност“. Репликите и лекцията ще бъдат представени от експертите по японска култура Марта Илиева и Анета Димитрова.

Марта Илиева е завършила 18 СОУ „Уилям Гладстон“ с изучаване на японски език. Повече от 10 години практикува японска чаена церемония. Занимава се също така с калиграфия и кири-е. Анета Димитрова повече от 10 години се занимава с различни източноазиатски езици, култури и традиции. Завършила е специалност Кореистика в СУ и практикува различни японски изкуства като кири-е и чаена церемония. Двете изработват канзаши от четири години.

Чрез изложбата Националния етнографски музей иска да даде възможност на посетителите да се докоснат до една традиция, непоказвана досега в България.

Изложбата може да бъде посетена и разгледана до 25 октомври.

Неувяхващият цвят на гейшата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА