Last news in Fakti

12 Октомври, 2016 05:44 1 488 0

Финансират разкопките, където откриха най-старото злато в Европа

  • старото-
  • злато-
  • европа-
  • разкопките-
  • пазарджик
Финансират разкопките, където откриха най-старото злато в Европа - 1

Община Пазарджик ще се включи във финансирането, респективно на консервацията на находки и структури, на селищна могила Юнаците. Това обяви кметът на общината Тодор Попов, съобщи "24 часа". В края на юли археолози откриха в халколитен пласт на могилата най-старото злато в Европа.

През последните години финансирането на разкопките се осигуряваше от министерството на културата и фондация "Българско наследство", но парите бяха крайно недостатъчни и проучванията не продължаваха повече от 40-50 дни. Според Тодор Попов общината ще се включи във финансирането, защото това е най-важният обект за праисторията на цялата страна, а не само за Пазарджик, затова увеличаването на археологическия сезон е от съществено значение.

Археологическите разкопки през последните 10г. доказаха, че могилата е първообразът на съвременния град - укрепена стена, отбранителни ровове, цитадела, занаятчийски работилници, жилища. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА