Last news in Fakti

23 Октомври, 2016 07:46 3 136 1

Обожаван от милиони, но не и от баща си

  • джим морисън-
  • джордж морисън-
  • the doors-
  • певец-
  • баща-
  • флот-
  • сащ-
  • смърт-
  • израел

Джордж Морисън - военен от американския флот - не одобрява избора на сина си

Обожаван от милиони, но не и от баща си - 1
Снимка: БТА/ AP

Чувайки първия албум на The Doors, Джордж Морисън не е впечатлен. Американският военен е възпитавал сина си в строги порядки. Бащините амбиции не са били свързани с реализиране в музиката. Въпреки това Джим Морисън се превръща в един от най-великите вокалисти в историята на рок музиката.

Роден през декември 1943 година, Морисън не живее по нормите, той е бунтар, пацифист, мечтател. Животът му е кратък – умира през 1971 година – но за сметка на това паметен. The Doors покоряват световната сцена и записват имената си със златни букви в историята на музиката.

Нюйоркският вестник „Вилидж войс” описва Джим Морисън като „първия секс символ от Джеймс Дийн насам”. Вокалистът и текстописец на бандата печели сърцата на милиони с чара си, но не успява да спечели любовта на един човек – на собствения си баща.

В средата на 60-те години на миналия век групата оглавява чартовете, припомня „Винтидж нюз”. В разгара на Студената война обаче вокалистът е отгледан в семейство на военен от флота, в което властва студенината и строгият поглед върху света. Джим Морисън и неговият брат Анди са възпитани строго, емоциите са захвърлени в ъгъла и нищо не може да промени мирогледа на баща им. След като добива популярност вокалистът на The Doors дори заявява, че неговото семейство е мъртво. Има и информация, че майка му Клара веднъж се е опитала да се срещне с него по време на концерт в столицата Вашингтон, но е получила отказ. Прибрала се е у дома със сълзи на очи. Близки на звездата споделят, че по този начин той се е опитвал да предпази семейството си от света на рока, от обективите на камерите и жълтите вестници.

Не може да се скрие обаче факта, че съществуват два полюса в семейство Морисън – бунтарският и военният. Рок звездата къса всякакви връзки с близките си, защото никога не е получил подкрепа от своя баща в това, в което е най-добър. Познат на Джордж Морисън разказва, че когато чува първия студиен албум на The Doors, той не е никак впечатлен – дори равнодушен. Пише писмо до сина си, в което го съветва „да се откаже от идеята да пее и да скъса всякакви връзки с музиката”. За щастие Джим Морисън не приема този съвет и се превръща в едно от най-емблематичните имена в света на рока.

През 1971 година умира от свръхдоза във френската столица Париж. Поне такава е официалната версия. Не липсват конспиративни теории, според които името на Джордж Морисън играе роля През юни 1967 година американският разузнавателен кораб USS Liberty е нападнат от израелския флот, загиват над 30 души, а десетки са ранените. Офанзивата е извършена в Средиземно море близо до Синайския полуостров. Израел твърди, че не е идентифицирал кораба, мислейки го за египетски такъв. Според американците е било невъзможно той да се обърка – атаката по думите им е била съвсем умишлена.

Следват извинения от израелска страна, като прехвърчат остри дипломатически удари между двете страни. Джордж Морисън – реномиран военен в американския флот – иска незабавен икономически и военен отговор от страна на Вашингтон. Според конспиративната теория синът му Джим Морисън е бил убит от израелски агенти като отмъщение за твърдата позиция на баща му.

Няма доказателство за тази теория, но едно е сигурно – Джим Морисън завинаги ще живее в сърцата на милиони по целия свят с музиката. Макар че не е получил бащина подкрепа, американският певец не е обърнал гръб на сцената. Сцената, която бе създадена за него...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    1 0 Отговор
    Пич е!